Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Takarítási Világnap megünneplése a Dabi Óvodában

Dabi óvodás gyerekek, „Seprű Rozival” és „Kuka Benővel”

Az idei évben vidám hangulatban telt e jeles nap megünneplése a Dabi óvodában.

 2016. szept. 21-én (szerda) reggel „Seprű Rozi” és „Kuka Benő” bábuk várták az óvodában a gyerekeket. Mindkét bábu újrahasznosított anyagokból, hulladékokból készült.

Óvodánkban már hagyomány, hogy e jeles napról a gyermekeink életkori sajátosságainak megfelelő formában több napos program keretében megemlékezünk. Nemcsak csoportszinten, hanem óvodai szinten is szerveztünk programokat. Igyekeztünk elmélyíteni a gyerekek, s rajtuk keresztül a felnőttek tudatában, hogy vigyázzunk a természet, a környezetünk rendjére, tisztaságára.

„Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon!”

Plakátokon való felhívással arra kértük a családokat, hogy gyűjtsenek PET palackokat, és színes kupakokat. Arra ösztönöztük őket, hogy barkácsoljanak otthon a gyermekükkel közösen hulladékokból játékokat. Az elkészült játékokat az óvodában kiállítás keretében mutattuk be. A kiállítást csoportonként megtekintettük.

Óvoda szinten hulladékkal kapcsolatos udvari játékokat terveztünk. Az érdekes, izgalmas játékok, mind nagy sikert arattak.

 

Állomások:

1.      Szelektív hulladékgyűjtő játék konténerekbe szétválogatás a szeméthalmazból. (papír, műanyag, fém, üveg)

2.      Lengőteke PET palackokból.

3.      Kupakválogató verseny színek szerint, színes karikákba.

4.      Célba dobó műanyag labdákkal: Játék műanyag (sárga színű kartonlapból készült) szelektív konténerbe.

5.      Papírgalacsin dobó verseny.

6.      Műanyag labdák vezetése seprűvel, PET palackok kerülgetése.

7.      Egyéni szabadon választott tevékenység: Az asztaloknál korosztályoknak megfelelő színezők, és fejlesztő feladatlapok, melyek a világnaphoz kapcsolódnak.

8.      A szülők által gyűjtött PET palackokat összetapostuk a gyerekekkel közösen és az óvoda kapujánál elhelyezett konténerbe dobáltuk. Természetesen a kupakokat lecsavartuk.

 

Kukásembernek öltöztünk (láthatósági mellénybe) és úgy mondtuk játék famikrofonba Nemes Nagy Ágnes: A kukások című verset. Nagyon tetszett a gyerekeknek, mert így játékosan tanultunk.

2016. szept. 22-én (csütörtökön) a vidám hangulatot Perger Évi „Ovis Zumba” tornája fokozta. Minden kisgyerek és felnőtt láthatósági mellénybe „ kukás embernek” öltözött, és így táncoltunk. A tánc végén vonatoztunk a kukásautó és az Alma együttes: Szuperkukák című dalra. Köszönöm Évinek, hogy elfogadta a meghívásomat és ilyen élményt adott a gyerekeknek és nekünk felnőtteknek is.

Külön köszönöm az 50 db gyerekméretű láthatósági mellényt Celler Piroska tanító néninek, aki pályázaton nyerte a mellényeket és kölcsön adta nekünk erre az alkalomra.

Mind a gyerekek, mind a felnőttek számára emlékezetes, tanulságos, vidám, élményekben gazdag délelőttöt töltöttünk el együtt 2016-ban a Takarítási Világnap alkalmával.

Köszönöm a segítséget a szervezésben és a sikeres megvalósításban közvetlen kollegáimnak: Ispán Ignácné (pedagógiai asszisztensnek) és Bagi Ferencné (dajka néninek) valamint az összes dabi óvodapedagógusnak, és dajkának.

                                                                                   

                                                                                   Liptainé Jaksa Anita, óvodapedagógus