Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Bazsonyi Arany és Vecsési Sándor festőművészek öröksége

Bazsonyi Arany és Vecsési Sándor festőművész házaspár dömsödi nyaralója közvetlenül a Soroksári Duna bal partján áll. A folyó közelében a páratlan természeti környezet felejthetetlen élményt nyújt a látogatónak. Az épületben különleges, 18 m2-es szekkó található. Öt falon helyezkedik el, s hogy mit ábrázol, azt maga a művész, Bazsonyi Arany írja le egy levelében.

Sajnos, a falfestések állapota kétségbeejtő! A település tulajdonában lévő épület felújítása, állagmegóvása elengedhetetlen! A szekkó restaurálása csak ezt követően indulhat el. A Kulturális Örökség Napjainak programjában való részvétel egyik célja: támogatókat toborozni az épület és a szekkó megmentésére! Az épület látogatása során megérint az a szellemiség és az az értékrend, amelyet Vecsési Sándor és Bazsonyi Arany képviselt!

Dömsödnek ajándékozott festményeiket a Bajcsy-Zsilinszky u. 6 szám alatt, a Bazsonyi-Vecsési Képtárban lehet megtekinteni. Aki Dömsödre látogat, nemcsak a nyaralóban és a Képtárban, hanem a katolikus temetőben is emlékezhet Rájuk!

Beágyazott videó: 

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében