Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - márc.27.

Kedves Lakótársaim!

Szinte másodpercre pontosan 5 órakor tudtam leülni a számítógép mellé, hogy a mai tájékoztatómat megírjam. Bőven van mit!

A reggeli Kormánydöntés átírta nemcsak a pénteki napunkat, hanem a következő két hetünket is! Dr Bencze Zoltán jegyző a kijárási korlátozásról szóló rendeletet teljes egészében feltette a közösségi oldalra, hozzáfűzve egyértelmű és érthető magyarázatot! Ajánlom mindenkinek olvasgatásra! Az ebben foglaltak határozzák meg a következő két hetünket! Egy-két dolgot azért én is kiemelnék belőle.

Maga a lakhelyelhagyási korlátozás lényege nekem is igazán csak most esett le. Ha szó szerint vesszük a rendelet utasítását, akkor például a ma már itt alvó nyaralóink, holnap, vagy vasárnap már nem utazhatnak haza. A rendeletet betartva holnaptól egyetlen nyaraló sem jöhet le Dömsödre! Úgy hallottam, hogy a rendőrök keményen ellenőrizni fogják az utakon ennek betartását! 5.000.- és 500 000.- közötti büntetés van kilátásban a rendelet megszegőinek!

A másik dolog, amiről írok néhány gondolatot, az az idősek vásárlási idősávjával kapcsolatos. Szerintem már mindenkibe belevésődött, hogy 9 és 12 óra között az élelmiszer boltokban és a gyógyszertárban csak a 65 év felettiek tartózkodhatnak, vásárolhatnak! Ennek betartásához rengeteg empátiára, önuralomra lesz szükség! Most nem igazán van itt annak az ideje, hogy megvitassuk a rendelet azon részét, hogy ez mennyire megvalósítható. Most csak egyet kell tudomásul vennünk, hogy ezt BE KELL tartanunk! Felkérésemre, holnap reggel a CBA-nál a polgárőrök segítenek a rend biztosításában. Biztos vagyok abban, hogy a rendőrök segítségét nem kell majd kérni! Szóval, a következő napokban izlelgetjük az új rendet. megszokjuk, vagy megszökünk? MEGSZOKJUK! Nincs más választusunk, hiszen ez a rendelkezés is a járvány elnyújtását szolgálja! Csak így "négyszemközt" jegyzem meg, hogy a mostani korlátozás csak előkészítő fázisa lehet egy sokkal szigorúbb rendelkezésnek! Persze ez csak az én teóriám!

Ma délelőtt telefonon beszéltem a rendőrkapitányunkkal, aki arról tájékoztatott, hogy a Ráckevei járás területén továbbra sincs egyetlen egy koronavírussal fertőzött személy sem! De jó is volt ezt hallani! Viszont, a hatósági karanténba helyezettek száma ma egyel nőtt. Az viszont jó hír, hogy Ő is tünetmentes!

Sokat gondolkodtam, és sok mindenkit meghallgattam a piac esetleges újranyitásával kapcsolatban. Marad minden a hét eleji döntésem szerint, bezárva lesz a piac. A mai kijárási korlátozás segített ebben a döntésben, hiszen a piacokon is a délelőtti három órában csak 65 év felettiek tartózkodhatnának! Na, ezt aztán betartatni tényleg nem lehetett volna! Ismételten kérem az árusokat, hogy tudassák velünk, ha otthonról szeretnének árusítani! Reklámot csinálunk Nekik!

A tegnap jelzett utcák aszfaltozása befejeződött, holnapra maradt a padkák rendbetétele. Nagyon kérek minden autóst, hogy a végre nagyszerű aszfaltcsíkon csak visszafogottan hajtsanak, mert annak szélessége változatlan maradt, így a két szembejövő gépkocsinak ki kell térniük a padkára!

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk magunkra!

Bencze István polgármester