Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr.3.

Kedves Lakótársaim!

Ismét itt van a hétvége, jó idő esetén az is biztos, hogy többen leszünk a hétköznapi átlagosnál! Jönnek a nyaralók, még akkor is, ha helyváltoztatásuk nem tartozik a kijárási korlátozás által előírt “ALAPOS OK”fogalmába! Csak remélni tudom, hogy nem víkendezni jönnek, hanem a tartózkodási helyük egy ideig Dömsöd lesz! Készüljünk arra, hogy többen lesznek a Duna-parton, az utcákon, az üzletekben - itt is elsősorban a CBA-ban - a piacon, a gyógyszertárban! Készüljünk erre, még fegyelmezettebben, mint eddig! Ma olyan híreket kaptam, hogy a vásárláshoz a különböző korcsoportoknak meghatározott időzónákat, nem mindenki akarta betartani - hangsúlyozom, oda-vissza! 9 óra előtt néhány korombeli próbált minél előbb túl lenni a napi vásárláson, és 9 és 12 között pedig néhány fiatalabb ember gondolta úgy, hogy rá nem vonatkoznak a korlátozások! Tudom, kényelmetlen betartani olyan rendelkezéseket, amelyek teljesen átalakítják a megszokott életünket, de ezzel együtt kell élnünk, talán a következő hónapokban is! Aki ezeket a rendelkezéseket szándékosan ki akarja játszani, az az ember szinte megbocsáthatatlan bűnt követ el embertársai iránt! Szerintem, senkinek sem hiányzik nagyközségünk lakóinak megvetése! Szóval, figyelmesen és fegyelmezetten!

Már a tegnapi tájékoztatómban írtam arról, hogy beszámolok az esti telefonbeszélgetésünkről Pánczél Károllyal, országgyűlési képviselőnkkel. Már jeleztem, hogy gyakran keressük egymást egy-egy néhány perces beszélgetés okán. Ez viszont most annyiban eltért a szokásos eszmecseréinktől, hogy a közel háromnegyed órás beszélgetésünk végére, csaknem lemerült a telefonom! Természetesen, a gerincet a jelenlegi helyzet adta. Nagy örömömre szolgált és büszke is vagyok arra, hogy Képviselő úrnak az volt az első mondata, hogy több helyről is azt hallja, hogy Dömsödön - a nehézségek ellenére - rend van, fegyelmezettek az emberek, és az önkormányzat is a veszélyhelyzetnek megfelelően irányítja a védekezést! Én is tájékoztattam azokról az intézkedésekről, amelyeket megtettünk a járvány hatásának tompítására. Azután beszéltünk a településünkön folyó legnagyobb beruházás, az egészségügyi központ építésének nehézségeiről. Maga az építkezés jó ütemben halad, de elmondtam, hogy a berendezéssel és a parkban kialakítandó parkolók építésével bizony vannak finanszírozási gondjaink! Pánczél Károly tudott erről és már megkezdte azokat a tárgyalásokat, információ szerzéseket, amelyek segítségével hozzájuthatunk a hiányzó összeghez! Azt mondta, ha kell, elmegy a Kormányfőig! Csak egy érdekesség. Most mesélte el a Képviselő úr, hogy amikor a miniszterelnök úrral tárgyalt a 11-es választókerület településeiről, akkor Orbán Viktor elmesélte, hogy Dömsödön többször is járt futballozni, és emlékei szerint egy csudaszép település vagyunk! Arra is emlékezett, hogy a pálya a Duna-parton van! Képviselő úr kihasználva a laza hangulatot, megpendítette, hogy Dömsöd nem egy gazdag település, de azért nagyon szeretnék a Duna-partjuk központi részét sétánnyá alakítani, erősítve Dömsöd idegenforgalmi vonzerejét! Erre a Miniszterelnök úr csak annyit mondott, hogy “promenádot akarnak a dömsödiek”? Nem tudtam, hogy mit jelent ez a francia szó, de rögtön, a beszélgetés közben megnéztem. Azt jelenti, hogy sétány. Igen, sétányt akarunk, persze majd csak akkor, ha normalizálódik a helyzet! Tetszenek látni, beszéltünk a jövőről is! De erről majd egy másik alkalommal!

No, akkor a Kopor Tihamér írásáról! Kopor Tihamérről és feleségéről tudni kell hogy nem régen költöztek Dömsödre, illetve ez így nem igaz, mert Györgyi dömsödi származású! Tényleg nem régen laknak itt, de máris a dömsödi közélet jelentős szereplőivé váltak! Pik-pak, megalakították a Dömsödi Kármentő Egyesületet és sorolhatnám! Tihamér író ember, író-olvasó találkozón beszélgetett olvasóival, Györgyi pedig az egészségügyi maszkot varró lányokat, asszonyokat fogta össze! A néhány napja, 29-én írt, de csak a tegnap este elém kerülő írásából kiemelnék néhány részletet, csak azért, hogy mit is gondol rólunk egy olyan ember, aki csak nem régen tartozik közénk!

Íme az idézetek!

“Azt gondolom, a rettenet időszakában, fontosabb a jó példáról, mint az újabb félelmetes dologról írni. Magam, mint új Dömsödi lakos személyesen tapasztalom, hogy így is lehet. Abban az új világban, ami a járvány után lesz, ismét nagyon fontos lesz a közösség, ahová beintegrálódhat az egyén, de már nem lehet az a közösségi szabályokat semmibe vevő, mint volt az elmúlt időszakban.”

“Az itt lakók most ebben a nehéz időkben ismét megmutatják, nem csak nagyközség, hanem nagy közösség is. Lakói és a település vezetői, hivatalnokai, polgárőrei, egyházi vezetői, vállalkozói képesek egyszerre, egy irányba mozdulni.”

“A település hatalmas idegenforgalma, a nyaralók, horgászok nagy száma ellenére a tősgyökeres Dömsödiek nem oldódtak fel a nagyvárosi mentalitás ismert magatartási formáiban, hanem a józan paraszti észjárás szilárd alapján példásan megszervezték védekezésüket és ha továbbra is tartják magukat, nagyobb gond nélkül át fogják vészelni ezt a bajt is.” 

Ez csak néhány részlet kiragadva. Aki az egészet el akarja olvasni, az megtalálja a profilja alatt. Én nem is kommentálom, csak annyit mondok, hogy köszönöm, és Isten hozott Benneteket!

Vissza a valóságba, a karanténban lévők száma ma eggyel csökkent, fertőzött személyről továbbra sem tudok!

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk magunkra!

Bencze István

polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében