Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr. 4.

Kedves Lakótársaim!

Lassan ismét eltelik egy nap a védekezés jegyében, felemás érzésekkel. Egyrészt jó volt látnom személyesen is, hogy a CBA környékén 9 óra után, még sétálni sem igen lehetett látni embereket, a fiatalabb korosztályból. Másrészt nem nagyon tetszett az, hogy azért ma is voltak olyan személyek, akik megpróbálták kijátszani a rájuk vonatkozó idősáv korlátait. Ami még elszomorított, hogy találkozni lehetett olyan eladóval, aki partner volt a szabályszegésben! A piacon többé-kevésbé rend volt, amikor ott voltam, de nem tetszett, hogy az egyik árus előtt szorosan, egymás mögött álltak a vásárlók, nem tartva be a távolságtartást! Szóltam is az eladónak, hogy legyen szíves figyelmeztetni a kuncsaftjait az előírások betartására. 

Amit tegnap írtam, az ma bekövetkezett! Ha nem is szezonbeli nagyságrendben, de nagyon sok nyaraló töltötte itt a mai napot! Hogy aztán a korlátozás rendelkezése értelmében itt maradnak e, azt nem tudom? Sejtésem viszont van, hogy hazautaznak! 

Több csoportban ismét téma a nyaralók használata! Több hozzászóló azt sugallja, hogy korlátozás nélkül jöhetnek a nyaralók például horgászni, akár naponta is. Ez nem így van! Le lehet utazni Dömsödre, és itt lehet maradni huzamosabb ideig! Természetes, hogy az itt tartózkodásuk alatt horgászhatnak, ugyanúgy, mint a dömsödiek! Azt nem tehetik meg, hogy utaznak - horgásznak - megint utaznak! Ez így nem tartozik az ALAPOS OK közé! Így ne is jöjjenek! Nem szeretnék vészmadárkodni, de emlékezzünk arra, hogy Olaszországban hogy terjedt el a járvány északról a déli országrészbe! Az észak-olaszországi fertőzés drasztikus terjedése után mi történt? Fogták az ott lakók magukat  és elindultak a déli, tengerparti nyaralójuk felé! Nem is lett volna ezzel még baj, ha nem ingáztak volna vissza északra, a munkahelyeik felé! Persze, hogy hozták-vitték a vírust, fertőzve a délieket is! Szeretném hangsúlyozni, hogy szükségünk van a nyaralókra! Ha a praktikus okokat nézem, akkor nem is igazán az általuk fizetett ingatlanadó miatt, hanem inkább azért, mert jónéhány család megélhetése épül a nyaralók kiszolgálására! Így van ez más nyaralóhelyek esetében is. Értük is aggódom, nem ellenük! Egyre inkább azt gondolom, hogy csak velük együtt, egymásra utalva vészelhetjük át a következő hónapokat!

Néhány órás a hír, hogy a Kormány elvonja az önkormányzatoktól a gépjárműadó eddig visszaosztott részét! Ez a mi esetünkben 19 millió forint mínuszt jelent! Tulajdonképpen már várható volt valamilyen kurtítás az önkormányzatok költségvetésén a  többletköltségek fedezésére. Azt hiszem, hogy a jövő hét elején sok településen összeül a “válságstáb” (nálunk is), hogy meghozzák a szükséges intézkedéseket! Döntéseinkről majd tájékoztatom Lakótársainkat!

A hulladékszállítással kapcsolatban hívtak fel tegnap a szolgáltatótól, hogy a jövő héttől - beszerzési nehézségek miatt - nem tudnak adni sárga zsákot a szelektív hulladékhoz. Természetesen, továbbra is szelektíven viszik el a hulladékot. Bármilyen átlátszó zsákban ki lehet majd tenni! Itt szeretnék reagálni arra, hogy néhány nyaraló érdeklődött, hogy az ügyfélszolgálat hiányában hol juthatna kommunális hulladék szállítására alkalmas zsákhoz? Nos, a veszélyhelyzet idején, bármilyen EGY darab zsákban kihelyezett hulladékot el fognak vinni! 

18 óráig nem kaptam újabb határozatot karanténba kerülő személyről, és továbbra sincs tudomásom fertőzött dömsödiről!

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk magunkra!

Bencze István

polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében