Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr. 5.

Kedves Lakótársaim!

Már reggel eldöntöttem, hogy ma nem megyek ki a faluba, mert jóhiszeműen úgy gondoltam, hogy vasárnap lévén különösen ügyel mindenki a kijárási korlátozás betartására. Reggel 9 és délután 1 óra között annyi információt kaptam telefonon, Messengeren, WhatsApp-on és sms-ben, mintha egész délelőtt jártam volna az utcákat! A nagyszerű időjárás ellenére, nem túl szívderítő képet festettek elém az ismerőseim!

Már tegnap is írtam arról, hogy számítsunk a nagyszámú nyaraló érkezésére, de ekkora “vendégseregre” magam sem gondoltam. Csak Dömsödön, százasával élvezték a nyaralók a tavaszi atmoszférát. Nem lenne  ebben semmi szokatlan dolog, ha nem lenne veszélyhelyzet, és nem lennének korlátozások! A délelőtti Operatív törzsi tájékoztató csak ismételten megerősített abban a véleményemben, hogy az üdülő ingatlanok felkeresése a tulajdonosok számára, nem tartozik az alapos okok közé, amiért elhagyhatnák a lakóhelyüket! Így egyértelműen azt kérem a Dömsödön üdülőingatlannal rendelkező honfitársaimtól, hogy a következő hetekben ne jöjjenek Dömsödre! A járvány napról napra egyre terjed, kétféleképpen. Emberről emberre,  vagy a fertőzött tárgyak útján. A tárgyakat is emberek fertőzik meg, amelyek aztán néhány óra alatt több embert is megfertőzhetnek! Azért nem ez a tipikus veszélyforrás! A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a fertőzött vírushordozó továbbadja a kórt az egészséges embereknek, ami aztán korlát nélkül hatványozódhat. Nem tudjuk, hogy ki a fertőzött, szomszéd, családtag, nyaraló, őslakos dömsödi? Magamról sem tudom! Ezért aztán igyekszem minden személyes kontaktust kerülni. Szinte csak egy dolog biztosít némi garanciát a vírus elkerülésére, mégpedig az, hogy elkerüljük a szükségtelen találkozásokat, tehát OTTHON MARADUNK! Ez biztosíték lenne Önöknek, Nektek, nekünk, nekem! Ez a járvány nem szólhat dömsödi és nyaraló, idős és fiatal, vidéki és budapesti ellentétről! Ez csak egy dologról szólhat, mégpedig arról, hogy KÖZÖSEN, egymáshoz kölcsönösen alkalmazkodva, kerüljük el a Világban már sok helyen látott tragédiák sorát! És itt Kedves Nyaralók, ismét visszakanyarodok az eredeti gondolathoz. A KÖZÖSEN-ből a védekezés gerincét azzal tudják magukra vállalni, ha otthon maradnak! Tudom, nemcsak a nyaralók hozhatják Dömsödre a fertőzést, hiszen tőlünk is sokan ingáznak Budapestre, munkahelyükre! Lehet, már köztük is van vírushordozó!? Őket viszont nem kérhetem meg, hogy ne menjenek dolgozni! Arra viszont Őket és minden dömsödi polgárt is kérek, hogy mindenki tartsa be a rendelkezéseket, a vásárlási korosztályos előírásokat! Kérem a kis-üzletek vezetőit, eladóit, hogy ne engedjenek a boltok előtt, vagy udvarán szeszesitalt fogyasztani! Úgy gondolom, a türelmi idő elmúlt, holnap beszélek a rendőrkapitánnyal, a szigor fokozásáról! Azt is kérem, mi dömsödiek, ne menjünk a szomszéd településekre vásárolni, csaknem minden kapható nálunk is! Ha ki kell menni valamiért a házunkból, viseljünk maszkot, kesztyűt! Az egészségügyi maszkok varrása folyamatos, szinte már mindenkinek tudunk adni, aki eddig nem tudta beszerezni! Továbbra is használják a honlapunk felső sávjában található HIBABEJELENTŐ fület! 

Most már csak annyit - ez MINDENKINEK szól - vajon mikor jutunk el addig, hogy nem magyarázatokat keresünk, az egyértelmű korlátozás megszegése után, hanem betartunk minden rendelkezést? VALAMENNYIEN! Mindig is pozitív, optimista gondolkodású ember voltam, most viszont valamiért azt érzem, hogy az előző kérdésre a válasz csak akkor teljesül, ha a Kormány egy drasztikus lépésre szánja el magát!

16 órakor 3 személy volt karanténban, fertőzött dömsödiről továbbra sem tudunk! Így marad?

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk magunkra!

Bencze István

polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében