Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr. 9.

Kedves Lakótársaim!

Egyszerűen nem tudom, hogy mi kell az emberek egy részének ahhoz, hogy legalább a saját életüket féltsék, ha már másokét nem! Tudom, hogy itt a húsvét,tudom, hogy a kereszténység  legnagyobb ünnepéhez érkezünk, de akkor is! Mást sem hallunk, látunk a rádióban, tévében, hogy ne menjünk sehova, maradjunk otthon! Ennek ellenére - ma délelőtt - áprilisban soha nem látott tömeg volt a településközpontunkban! Autó autó hátán, már az úttesten is szabálytalanul parkolva próbáltak a nyaralók bejutni a kereskedelmi egységekbe. Ennyire nem tartunk a világban pusztító, elsősorban az időseket tizedelő járványtól? Amikor e sorokat írom, még nem tudom, hogy Miniszterelnök úr milyen korlátozó bejelentéseket tesz. Ettől függetlenül kérek minden nyaraló tulajdonost, ha még nem indult el Dömsöd felé, akkor ezt már ne is tegye! Vigyázzanak ránk, és magukra is! Amennyiben itt vannak már és itt töltik a következő napokat, nagyon kérem, hogy családonként csak egy személy menjen vásárolni és ne többedmagukkal, amint azt ma is láttam, nem egyszer! Szeretjük Önöket és nagyon sokat jelent nekünk, hogy valamikor itt vásároltak ingatlant, de most veszélyhelyzetben élünk, és a legbiztosabb védekezés számunkra, ha nem jönnek és mi sem megyünk ki!

A nehézségek ellenére azért rengeteg pozitív példával találkozom! Itt van mindjárt a Dömsödi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tegnapi nagyszerű gesztusa! Csaknem valamennyi boltba vittek jelentős mennyiségű fertőtlenítőt!  Lassan nem találok jelzőket a különböző segítségek kapcsán, de erre az ötletre, a védekezés ilyen kiterjesztésére, én is csak csettintettem! Gratulálok és köszönöm!

Nem régen raktam fel azt a plakátot, amelyet Tarr-Sipos Zsuzsa képviselőtársam készített, és amely segítségével szeretnénk adományokat gyűjteni a rászoruló családok számára! A  hét elején még úgy gondoltam, hogy erre a döntésre még ráérek, de a segélykeretünk olyan ütemben fogy, hogy már most kérem a jobb helyzetben lévő lakótársaimat az adakozásra. Az adományok egy elkülönített számlára mennek, és csak tartós élelmiszer vásárolható belőle az említett családoknak! Az első átutalás már meg is történt, Dr Bencze Zoltán jegyzőnk 50 000.- forintot utalt erre a célra! Ezzel megtetézte a tegnapi  adományát, amikor 100 pár univerzális kesztyűvel segítette a Családsegítő szolgálat munkáját!

Közben a Miniszterelnök úr meghozta a döntését, és a polgármestereknek adott lehtőséget, hogy saját hatáskörükben szigoríthatnak a korlátozásokon! Az kézenfekvő, hogy Dömsödön szigorítani kell, de a végső döntést a mikéntről, csak a Magyar Közlönyben megjelent joganyag ismeretében fogom meghozni! Csak egyetlen, még ki nem érlelt gondolat: amennyiben lehetőségem van rá, úgy hétfő éjfélig a Duna-parton és a Holtágban megtiltom a horgászást! Erről viszont ma még beszélnem kell a Kapitány úrral, és a polgárőrök vezetőivel! A döntésemről a reggeli tájékoztatót, holnap reggel 8 óra körül olvashatják!

Egy fertőzött dömsödi személyről tudunk, és kilencen vannak hatósági karantén alatt!

Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra!

Bencze István
polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében