Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr. 11.

Tisztelt Dömsödi Lakótársak és Üdülők!

Polgármester úr előzetesen megkért, hogy ezen a napon én írjam a napi tájékoztatót. Eredetileg az ünnepre is tekintettel egy kicsit lélekhez szólóbb írást szerettem volna, de be kell látnom, hogy ez most úgy nem fog menni, ahogy elterveztem, és az írásom második felében kitérek rá, hogy miért.

Elsőként azonban örömmel adok hírt arról, hogy ma sem új fertőzött személyről, sem pedig új karantén elrendeléséről nem kaptunk hírt az állami szervektől! Tudjuk jól, hogy ez nem lesz így minden nap, de most ez a mai nap egyik öröme.

A szájmaszkok kiosztása folyamatos, az imént dolgoztam fel a hibabejelentőn beérkezett igényeket, és a holnapi nap folyamán is folytatjuk a kiszállításokat.

A másik örömhöz egy óriási köszönetnyilvánítás is tartozik. Ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni mind a helyi lakosoknak, mind az üdülőknek, mert másfél nap személyes tapasztalatai és a rendőrök és polgárőrök beszámolói után azt mondhatjuk, hogy a nagyon nagy többség együttműködik, betartja a korlátozásokat. Azt nem írhatom, hogy mindenki, mert minden rendelkezés esetében akadnak egyrészről ellenállók, másodsorban olyanok, akik valahogy nem értesültek valamilyen korlátozó szabályról. Sajnos az utolsó pillanatban kiadott felhatalmazás sem a helyi jogalkotásra, sem pedig az állampolgárok felkészülésére sem hagyott sok időt, ezért is kell először is megértéssel fordulni egymás iránt, és az önkéntes jogkövetésre felkérni! Ez meg is van, eddig minden figyelmeztetett személy tudomásul vette és azt követően be is tartotta azt a szabályt, amire a figyelmét fel kellett hívni. Ez már önmagában is pozitív dolog, és jelzi, hogy az emberek többsége kellő felelősségérzettel bír a másik iránt.

Ugyanígy szeretném megköszönni a Dömsödi Polgárőrség tagjainak és a Közterület-felügyelőnknek is, hogy saját szabadidejükben is az utcákon vannak a település teljes területén járőrözve, és akár felszólítással, akár információval, akár a maszkok osztásával segítenek mindannyiunknak! Ugyanígy köszönöm a rendőrök munkáját is, akik nagy területen birkóznak folyamatosan a feladatokkal. Kérem mindenki vegye figyelembe, hogy a számuk véges, és nem tudnak mindenhol egyszerre ott lenni, és ettől a feladattól vonja el őket a munkájukhoz tartozó összes bejelentés, baleset, családi botrány, stb is. Mi akik napi kapcsolatban vagyunk velük, tudjuk, hogy folyamatosan végzik a dolgukat úgy, hogy a nagy számú találkozás miatt ők is fokozott veszélynek vannak kitéve, amely miatt közülük sokan – akik az ország távoli végeiből származnak – lehet, hogy hónapokig nem láthatják majd a családjukat.

Ez az együttműködés azonban sajnos nem mondható el az internetes megnyilvánulásokról. A fokozott félelem, a megszokott életmód felborulása miatt érzett lappangó negatív erők sajnos egyre inkább utat törnek maguknak, és olyan indulatos helyzeteket szülnek, amelyek mindenkit, még csak az azokat elolvasókat is egyre mélyebbre rántják.

A félelem és egymás hibáztatása vezet oda, hogy keringenek álhírek is, amiket leginkább az szül, hogy az érzelmeken át már sokkal rosszabbnak látunk dolgokat a valóságosnál is. Nem kellene, mert így is szinte minden ember valamilyen nehézséggel már küzd, vagy fog, mert ez senkit sem fog elkerülni.

Nagyon nem szívesen írom el, de a dömsödi és nem dömsödi vita (lehet inkább veszekedés) egyik tipikus példája ennek. Az önkormányzat nálunk szándékosan elkerülte, hogy a lakcímük alapján külön szabályok vonatkozzanak az emberekre, mivel véleményünk szerint mindenkinek, ha helyi, ha nem, ugyanazokat a szabályokat kell betartania. Picit mindenki gondolkozzon el azon, hogy valójában mivel is van baja? Nem azzal, hogy akadnak deviáns módon viselkedő emberek? Azokat pedig ne azonosítsuk egy általánosítás alapján egy embercsoporttal, mert a történelem sok szörnyű példáját hozza annak, hogy ez milyen borzasztó dolgokat tud szülni! Az emberi butaság nem néz lakcímkártyát! Mindenki tartsa szem előtt, hogy egyszer elmúlik a járvány, az élet kezd majd egy másik kerékvágásba terelődni, és a szomszédaik, ismerőseik stb. akkor is azok lesznek, ezért sem szabad a felhalmozódott negatív érzéseket így kiönteni.

Sokan érzi magukat sértve oda és vissza is. Kérem, hogy most az ünnepek alatt mindenki engedje el ezeket az érzéseit, és koncentráljon azon dolgokra, amik vele vannak és értéket jelentenek számára, úgy mint a szerető család, az egészség, az otthon nyugalma. Utána pedig próbáljon meg mindenki egy tiszta lappal indulni, még ha ez sokszor nem könnyű.

Végezetül ezúton szeretnék mindenkinek kivétel nélkül nyugodt és boldog húsvéti ünnepeket kívánni!

(Hölgyeknek a sok locsolót most inkább csak virtuálisan. :) )

dr. Bencze Zoltán
jegyző

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében