Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr.16.

Kedves Lakótársaim!

Ragyogó napsütés, igazi tavaszi idő köszöntött ma ránk! A jó időtől függetlenül, azért továbbra is veszélyhelyzetben élünk, és ezt a Kormányülésen meg is erősítették! Még délelőtt azon spekuláltam, hogy vajon az ünnepi szigorú korlátozás után, hogyan reagálnak a dömsödiek és a nyaralók a “relatív” szabadságra? Nos, felemás kép fogadott, amikor autóval végigjártam Dömsöd forgalmasabb utcáit, és végül lehorgonyoztam néhány percre a CBA-nál! Az utcán gyalogló, vagy kerékpározó emberek cirka kilencven százaléka viselt maszkot, tényleg csak elvétve találkoztam “csupasz orcával”! A forgalom semmivel sem volt ritkább, mint máskor “békeidőben”, talán az autóforgalom még nagyobbnak is tűnt a megszokottnál! Sajnos, nem teljesen szívderítő volt látnom a CBA környékén a gyalogosforgalmat! Itt is sok maszkos közlekedőt láttam, de itt az arány bizony nem sokkal haladta meg az ötven százalékot. Ez pedig járványveszély esetén, nagyon-nagyon kevés! Az az érzésem, hogy sokan az elmúlt hétvégi korlátozással már le is tudták a járvánnyal kapcsolatos kellemetlenségeket! Legalább is részükről! Ez nem így van, és a mai Kormányinfó tájékoztató csak megerősítette a kijárási korlátozás meghosszabbítását, egy héttel! Délelőtt az volt az érzésem, hogy Dömsöd ebből a korlátozásból kimaradt! Igaz, hogy most nincs érvényben a hétvégi szigorú korlátozó rendelet, de azért jó lenne érezni azt, hogy az országos előírás azért ránk is vonatkozik! Csak néztem a rövid idő alatt is, hogy kettesével, hármasával szálltak ki emberek az autójukból, és intézték az ügyeiket! Tisztelettel kérdezem? Tényleg nem félünk? Rajtunk biztos, hogy nem tapad meg a vírus? 

Ebéd táján beszéltem Pánczél Károly képviselő úrral, és Ő is megerősítette, hogy még a védekezés első harmadában vagyunk, és ezután jöhet még az az időszak, amikor a jelenleginél is nagyságrendekkel keményebb korlátozó rendelkezéseket kell hozni! Azt is elmondta, hogy a ráckevei kistérség egyelőre nagyon jól áll Pest megyében, kevés a fertőzöttek és a karanténban élők száma. Azt is hangsúlyozta, hogy ez csak akkor maradhat így, ha egységesen, fegyelmezetten alakítjuk ki a most korlátozott életünket!

Ma nem lettek többen a fertőzöttek, a karanténban élők száma eggyel kevesebb, méghozzá úgy, hogy két személy kikerült a karantén alól, egy pedig mától bekerült!

A mai adományozók névsorát - 100 000.- - 100 000.- forint átutalással - Klenánczné Tóth Judittal és a Hidraulika-Generál Kft-vel kezdem! 50 000 forinttal támogatja a védekezést Németh József András és a Dömsödi Imker Bt.! Takács Zoltán 40 000.- forintot, míg Tabajdiné Dobondi Mónika 20 000.- forintot fizetett be! Hálásan köszönöm Valamennyiüknek! 

Többen kérték, hogy az elkülönített számla számát ismét írjam fel: 11742070-15393159-10130005

A végére még annyit, hogy élve a Kormány felhatalmazásával, a hétvégére vonatkozó döntésemet már meghoztam, de csak holnap reggel hozom nyilvánosságra, a Magyar Közlöny ismeretében! Annyit előzetesen elmondhatok, hogy a döntésemben egyetlen cél vezérelt, mégpedig a Dömsödi emberek és a nyaralóikban itt tartózkodók egészségének maximális védelme! Remélem, ezt most senki sem gondolja elcsépelt közhelynek!

Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra!

Bencze István
polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében