Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr.17.

Kedves Lakótársaim!

Talán mindenki előtt ismert, hogy éltem a Kormány által a  polgármestereknek adott felhatalmazással, és április 18-án 0 órától április 19-e 24 óráig, a Húsvéti ünnepekhez szinte teljesen hasonló szigorító rendeletet adtam ki! Jegyzőnk dr Bencze Zoltán már a reggeli rajtra “összehozta” azt a jogszabálytervezetet, amelyet csak átolvasnom kellett, és már alá is írhattam! A rendelet magyarázó szövege semmit sem változott az elmúlt hétvégéhez képest, csak a bentfelejtett “Húsvét” szót kellett kivenni! Ha röviden foglalnám össze a korlátozás tartalmát, akkor csak a sokat hallott félmondatot kell leírnom: MARADJANAK OTTHON! Ez a cél! Nem az, hogy a horgászatnak hódolók büntetve legyenek, nem az a cél, hogy a horgászatra épülő vállalkozásokat tönkretegyem! A cél az, hogy ha nem jönnek le a nyaralók Dömsödre, akkor nagyságrendekkel kevesebb személyes találkozás alakulhat ki, s így a fertőzés veszélye is sokkal kisebb számunkra, és az idelátogatók számára is! Talán tegnap írtam, hogy egy esetben biztosan megúszom a fertőzést, ha nem megyek sehová és hozzám sem jön senki sem! Sokan emlegetik, hogy Dömsödről többen is Pestre járnak dolgozni, ingáznak, és ugyanúgy hazahozhatják a vírust, mint esetleg a nyaralók. Ez valóban így van, de az emberek biztonsága után a munka a következő legfontosabb szelete életünknek! Senkinek nem mondhatom, hogy a biztonságunk érdekében ne menjen el dolgozni! Azt viszont megtilthatom, hogy a járvány miatt ne folytassanak olyan tevékenységet, amelyek ebben a kritikus helyzetben nélkülözhetők! Már lassan legalább  ezerszer leírtam, hogy az egészségünk, az életünk mindent felülír! Folyamatosan tárgyalok olyan személyekkel, akik sokkal inkább képben vannak a járvány terjedésével kapcsolatban,mint én! Az elégedetlenkedők vegyék végre tudomásul, hogy Magyarországon csak a járvány első harmadában vagyunk! Ne legyen igazam, de a következő hetek fertőzéslavinát indíthatnak el, tömeges megbetegedéssel! Mit gondolnak, kiknek ürítik ki folyamatosan a kórházak egy részét? Az egészséges embereknek? Most azt érzem, hogy kőkemény rendelkezéssel, és annak betartásával meg tudjuk előzni a Dömsödöt megrendítő fertőzéshullámot! Engem csak ez érdekel! Soha nem bocsátanám meg magamnak, de a dömsödiek sem, ha a gyengeségem miatt egyetlen ember is meghalna nagyközségünkben! És ez kizárólag az én felelősségem! 

Nagyon sokat spekuláltunk azon, hogy Lacházához hasonlóan zárjuk le az üdülőterületet, és ott engedjük a horgászatot, közterületi sportolást a lakcímkártyával rendelkezőknek. Végül is elvetettük, mert Dömsödön ez  kivitelezhetetlen! Míg KIskunlacházán három utat kell lezárni a biztonságos ellenőrzéshez, addig nálunk tizenkettő vezet az üdülőterületre! Kivel záratnám le? Senkivel, számunkra ez a variáció megoldhatatlan!

A reggeli óráktól, amióta nyilvánosságra került a rendelet, a messengeren 46 privát üzenetet kaptam, valamint a délelőtt folyamán tizenheten kerestek telefonon. Az üzenetek és a telefonok 99 százaléka azt kérte számon rajtam, hogy honnan vettem a bátorságot az ismételt korlátozás elrendelésére!? Az üzenetek jelentős részének a hangvétele nemigen tűrné a nyomdafestéket, de persze volt olyan is, aki elfogadta az általam képviselt észérveket! Arra azért ügyelek, hogy mindig megnézzem, hogy ki mondja, és ennek megfelelően próbálom magamban is kezelni a mocskolódó megjegyzéseket! De ez csak egy kis mellékszál! Sokkal, de sokkal fontosabb az, hogy kérek MINDENKIT, hogy vegye tudomásul a két napra vonatkozó szigorítást! Tartsák be azt, legyenek részesei annak, hogy a legkisebb sérülésekkel vészeljük át a következő embertpróbáló heteket!

Az adományozók névsorát csak hétfőn tudom folytatni, lesz mit!

A karanténban élők száma ma hivatalosan négyre csökkent és egy fertőzött személyről tudunk!

Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra!

Bencze István

polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében