Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr.18.

Kedves Lakótársaim!

A közös sikerünk, túl azon, hogy elégedettséggel tölt el, további szigorú és kiszámítható munkára ösztönöz! Miért is írom ezt? Nos, azért, mert az elrendelt szigorítás teljes sikert aratott! A délelőtti órákban a CBA-nál, a piacon nagyságrendekkel kevesebb ember vásárolt, közlekedett, mint amennyi ebben a ragyogó időben egyébként itt lett volna! Jó volt látni a fegyelmezettséget dömsödieknél, nyaralóknál egyaránt! Szinte nem is láttam olyan közlekedőt, akin ne lett volna maszk! Nem volt csoportosulás, zsúfoltság. Nem volt kísérlet az időkorlát rendelet kijátszására!  A part szinte teljesen kihalt volt. A szomszédomnak nincs internete, nem hallotta a korlátozást, így korán reggel lement horgászni a Dunára. Mesélte, hogy spekulált, vajon mi történhetett, mert arra számított, hogy nem talál szabad horgászhelyet, de csak akkor esett le Neki a tantusz, amikor a polgárőrök felvilágosították a korlátozásról. Pillanatok alatt összepakolt és hazajött! A lényeg az, hogy a polgárőrök és a rendőrök szerint a szigorításnak köszönhetően a töredéke jött le a nyaralóknak! EZ A KÖZÖS SIKERÜNK! Ez a közös siker jó volt arra, hogy ezen a hétvégén is megtettük az egészségünk érdekében azt, amit megtehettünk! A végeredmény fontos a számunkra. Most nem jöttek - az egyébként általunk szeretett nyaralók - így nagyban csökkentettük a fertőzésveszélyt, elsősorban az üzletekben! Ezen a hétvégén végül is többszázan nem jöttek le a nyaralójukba, elértük a célunkat! Csak úgy, eljátszottam a gondolattal, vajon, ha nincs a korlátozás, akkor hány fertőzött ember vásárolt volna, mondjuk a CBA-ban? Lehet, egy sem, vagy tíz, vagy húsz, vagy száz? Nem tudjuk és soha nem is fogjuk megtudni! Azt viszont igen, hogy a fertőzésveszély esélyét valamennyivel szűkítettük! Hogy ez elég lesz e, azt majd a következő hetek igazolják, vagy cáfolják! 

Tegnapelőtt már írtam a neten keringő videókról, írásokról, amelyek a koronavírussal foglalkoznak. Az este ismét kaptam egyet. Rászántam fél órát a vetítésre, de sokkal okosabb most sem lettem. A lényege az volt, hogy egy gyógyszerkutató mondta el a véleményét úgy általában, a koronavírus járványról. A gerincét az jelentette, hogy nem kell félnünk a fertőzéstől, mert minden egészséges szervezet különösebb gond nélkül legyőzi a kórt, és “csak” az idős, legyengült  ember válhat áldozatává! Vagy az, aki valamilyen más, krónikus betegségben szenved! CSAK! Felháborító ezt csak úgy, egy videón keresztül közölni akár az érintettekkel is! Többször elmondta, hogy persze védekezzünk csak, de azért nem akkora a veszély, mint amekkora feneket kanyarítottak világszerte neki! Említette, hogy influenzában mennyivel többen halnak meg évente, mint a most dúló vírusban! Tényleg többen? Én nem emlékszem arra, hogy egy idősotthonban két hét alatt húsz halott lett volna egy influenzajárvány alkalmával! Szerintem, erre senki nem tud példát mondani! Arra sem emlékszem, hogy lett volna olyan járvány, hogy a halottakat jégcsarnokokban kellett hűteni, mert nem győzték a rengeteg temetést (Olaszország)! Kinek érdeke elbagatellizálni a járványt?  

Egy dolog viszont tényleg igaz. Mégpedig az, hogy a bezártság érzése egyre csak nő és a későbbiekben ez csak fokozódni fog. Ezért is örülök annak, hogy Martika Biricz új csoportot hozott létre “#Maradjotthon#mókuskerèk# együtt könnyebb” néven! Biztos vagyok abban, hogy a csoporttagok nagyon hasznos beszélgetéseket fognak folytatni ezekben a nehéz hetekben!

A mai napon nem kaptam értesítést a fertőzöttek és a karanténban élők számának változásáról!

Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra!

Bencze István

polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében