Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr.20.

Kedves Lakótársaim!

Negyvenegy nap telt el azóta, hogy megjelent az első írásunk a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Ennyi idő pont elég ahhoz, hogy néhány tanulságot levonjunk a védekezésünk hatékonyságáról. Amennyiben csak a számokat nézzük, akkor hatalmas sikerről kellene beszámolnom, hiszen április 20-án délután hivatalosan nincs Dömsödön fertőzött személy és karanténban élő is csak egy van! Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy Dömsödön nem lehetnek olyan vírushordozók, akik nem is tudják magukról, hogy megfertőződtek, és potenciális veszélyt jelenthetnek embertársaikra! Éppen ezért, a kiváló mutatók ellenére sem lanyhulhat a figyelmünk, hiszen a szakemberek szerint május első napjaira prognosztizálják a csúcsot! Ha ez tényleg így lesz, akkor továbbra is a kőkemény fegyelem és védekezés a feladatunk! Sokan kérdeznek, hogy vajon meddig tarthat a központi kijárási korlátozás? A választ magam sem tudom! Annyi biztos, hogy amint országosan enyhülni fog a szorítás, úgy magam is újragondolok dolgokat! Ennek azonban még nincs itt az ideje!

Nagyközségünkben a járvány ellenére, azért az élet nem áll meg. Működik az iskola, az óvoda, a konyha, a hivatal. Ma beszéltem telefonon Ácsné Jaksa Szilvia igazgató asszonnyal, aki elmondta, hogy rendben zajlik a távoktatás, sok hasonló problémával, mint amelyekkel normál esetben is találkoznának! 

Madarász Mária intézményvezető ma arról tájékoztatott, hogy az óvoda továbbra is ügyeleti rendszerben működik, kicsit több gyermekkel az előző hetekhez képest. Fontos feladatuk most a beiratkozások körüli adminisztráció intézése. 

A konyhán már hetek óta kiszállítják az ebédet, egyszer használatos ételdobozokban. Éppen ma rendeltem újabb néhányezer dobozt. Csak remélni tudom, hogy belátható időn belül visszállhatunk az éthordós elvitelre! 

A hivatalban továbbra is a home office munkavégzés folyik. Az ügyfélfogadási nap még egy darabig a hétfői napra korlátozódik. 

Várhatóan csütörtökön érkezik meg az a nagy mennyiségű tartós élelmiszer, amelyet az adományokból vásárolunk meg.i Az OMK-s lányok segítenek az élelmiszer csomagok összeállításában és kiszállításában. Reményeim szerint, a hétvégére minden rászorulóhoz eljut az adomány!

A település-fenntartási csoport dolgozói végzik a tavaszi munkákat. A csapadékmentes időszak ellenére a közterületeken intenzíven nő a fű és a gaz, így aztán a kaszásoknak, fűnyíróknak van bőven munkájuk! Az egyik “fiú” csoport csak a nem szilárd burkolatú utcáinkat javítja! Nekik is van mit tenni! 

Az egészségügyi központ építése kicsit háttérbe szorult a járvány miatt, de a lényeg az, hogy szépen haladnak a belső munkák! 

Ígéretemhez hűen beszámolok az újabb adományokról. Imre László 100 000.- forinttal, Zöllei Ádám 50 000.- forinttal, Szabó Péter vállalkozó 50 000.- forinttal járult hozzá az elkülönített számlán lévő védekezési büdzséhez! Szintén jelentős összeget utalt át Katona Katalin, Balázs László, Bulyáki Katalin Rozália, Tóth Julianna, Sárközi Gyula és Kiss Anikó! Köszönöm szépen Valamennyiüknek!

A mai statisztika számait nem lesz nehéz megjegyezni! Egyetlen személy van ma Dömsödön karanténban! Így legyen sokáig!

Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra!

Bencze István

polgármester