Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr.22.

Kedves Lakótársaim! 

A csaknem "szűz" fertőzésszámlálónk elmozdult a két napi mozdulatlanságról. Jelen pillanatban két karanténban élő személy van Dömsödön. Igaz, nem hivatalosan, de van egy fertőzött is. Azért nem hivatalos, mert az ÁNTSZ - től még nem kaptam határozatot! Szóval, korai volt a tegnapi hurrá hangulatom! Az illetőről annyit kell tudni, hogy a munkája okán, a kötelező teszt során derült ki a fertőzöttsége. Tünetmentes, ettől függetlenül nagy a valószínűsége, hogy a családja is karanténba fog kerülni! 

Az eset kapcsán azért elgondolkodtató, hogy vajon hányan lehetnek Dömsödön olyan fertőzött személyek, akik nem tudnak arról, hogy vírushordozók? Fogalmunk sincs róla! Ezért aztán csak ismételni tudom magam, hogy minden óvintézkedést tegyünk meg a fertőzés elkerülése érdekében! Ami alapvető, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyjuk el az ingatlanunkat! Ha nincs személyes kontaktus, akkor szinte kizárt a vírus átvétele! A maszk használatára eddig csak a hétvégén  köteleztem, de mindenki jól felfogott érdeke, hogy közterületen rendelet nélkül is használja azt! A most érkezett legfrissebb hír szerint, 27-től Budapesten kötelező lesz a maszk viselése az üzletekben, a boltokban, a piacon, a taxiban! A következő napok történéseinek ismeretében fogom újragondolni az arcvédő viselésének kiterjesztését!

A tegnapi napon az írásomnak ahhoz a részéhez, amelyben a képviselők hiányáról beszéltem, az egyik hozzászóló a következő megjegyzést tette: “A képviselőkkel telefonon vagy skypon is lehet tartani a kapcsolatot.” Tudom, hogy jóindulatból írta az illető, és nem azért, mert nem azt nézte ki belőlem, hogy ezt nem tudom! Egy kis magyarázat! Nem régen, a közös messenger csoportunkban kértem a képviselőket, hogy bármire kíváncsiak, telefonon kérdezzék meg! Így lesz ez egészen addig, amíg a veszélyhelyzet visszavonásra nem kerül! De mire is céloztam tegnap? Arra, hogy a döntésekbe nem tudom bevonni a Képviselő-társaimat, amelynek két oka van. Egyrészt azért nem, mert praktikus okokból egyszerűen nincs idő - egy-egy döntéshez - végig telefonálni a képviselőket, másrészt nem véletlenül kapták a polgármesterek az egyszemélyes felhatalmazást, mindenféle felelősségmegosztás nélkül! Tudom, hogy ugrásra készen állnak bármilyen feladat megoldásához! Valamennyien támogatásukról, segítőkészségükről biztosítottak! Remélem, sokkal gyorsabban visszakapják szerepüket, mint azt most gondolnánk! Ez azt is jelentené, hogy már a lecsengő járványról beszélnénk!

Mivel délután nem volt áram a hivatalban, ezért nem kaptam meg a támogatók nevét. Az egyetlen készpénzes adományozó, Papp Lajos 30 000.- forinttal járult hozzá a járvánnyal járó költségekhez! Köszönet érte! Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra!

Bencze István

polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében