Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr.29.

Kedves Lakótársaim!

Még csak a hét közepén tartunk, de a munkanap egy része a hétvége tervezésével telt el. Dr Bencze Zoltán összeállította annak a rendeletnek az alapját, amely május elsején léphet életbe, a megfelelő felhatalmazás után! Tudomásom szerint, a mai kormányülésen döntés születik a polgármesterek esetleges felhatalmazásáról is, a hosszú hétvégével kapcsolatban. Úgy tudom, hogy a döntés csak csütörtökön kerül napvilágra, akkor lép életbe, így kevés időnk marad a helyi rendelet kihirdetésére! A lényeg az, hogy a szigorítás, enyhítés készen van, csak néhány adatot és időpontot kell majd beírnunk!

Tegnap telefonon hívott Pánczél Károly képviselő úr, hogy érdeklődjön a munkánkról, a veszélyhelyzet okozta problémáinkról. Elmondtam azokat a gondjainkat, amelyek a központi rendelkezések hatásaként bennünket is foglalkoztatnak. A bevételeink időarányos csökkenését lehet várni amiatt, hogy a Kormány rendelkezése értelmében, a vállalkozók adóbevallásukat csak szeptember végéig kötelesek megtenni. Ezzel együtt a fizetési kötelezettségük is kitolódik! Abban maradtunk a Képviselő úrral, hogy a likviditási gondjaink enyhítésére indulni fogunk a REKI (önkormányzatok rendkívüli támogatása) pályázaton. Jó lenne sikeresnek lennünk!

Spekuláltam rajta, hogy írok arról, hogy miként is képzelem el településünk életét az enyhítés után, de végül is elvetettem a gondolatot, mert hátha nagyon melléfogok a dolgoknak. Megvárom az intézkedéseket és majd utána!

A pénzbeli támogatások száma mára már jelentősen lecsökkent. Ez így természetes is, hiszen, aki megengedhette magának, azok a személyek, vállakozások nagyobbik fele élt is a karitatív lehetőséggel! A pontosan befolyt összegről majd a jövő héten tájékoztatok, de az biztos, hogy olyan jelentős adomány gyűlt össze az elkülönített számlán, amely komoly segítséget jelentett a rászoruló családok megsegítésében, és az önkormányzat  védekezésében. Ma még Salis Frank, Dömsödbe beleszeretett német állampolgár 70 000.- forintos támogatásáról tudok beszámolni! Köszönöm szépen!

Kicsit furcsa, de nem nagyon tudom eldönteni, hogy a járványügyi számaink változtak e? Miért is? Elviekben ma van tizennegyedik napja, hogy két személy karanténban van, tehát lejár a korlátozó idejük. Maradjunk annyiban, hogy ma még hat karanténosunk és egy fertőzöttünk van! Csütörtökön biztosan kettővel csökkenni fog ez a szám! 

A holnapi “információözön” előtt csak egy megjegyzés. Azért mi dömsödiek és nyaralók együtt, jól álltuk a sarat! Fegyelmezettek voltunk, amelynek eredménye az ötven napi védekezés pozitív statisztikája! Erre lesz szükség a jövőben is, talán még az eddigieknél hatékonyabban, figyelmesebben is!

Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra! 

Bencze István

polgármester