Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr.30.

Dömsöd Duna-part

Kedves Lakótársaim!

Néhány órája, hogy a koronavírus járvány elleni védekezés legújabb szakaszához érkeztünk! Már az ebéd előtti Kormányinfón elhangzott, hogy a polgármesterek az ünnepi hétvégére ismét felhatalmazást kapnak az országos rendelet helyi alakítására. Most is meg kell várnunk a jogszabály kihirdetését a Magyar Közlönyben, és csak utána hozhatjuk nyilvánosságra a helyi szabályozást! Tehát, az írásom végig feltételes módban íródik, az abban foglaltak csak a szabályozásunk érvénybe lépte után válik konkrétummá!

 Azt gondolom, hogy az mindenki előtt ismertté vált, hogy hétfőtől Budapest és a fővárost körülölelő járások kivételével a vidéki települések élete gyökeresen megváltozik! Így lesz ez nálunk is! A veszélyhelyzet okozta feladatok továbbra is terhelni fognak bennünket, de azért nagyon sok könnyítéssel, engedménnyel találkozhatunk az előző hetekhez képest! 

Számomra az egyértelmű, hogy a Kormány  kőkeményen kézben tartotta a járványt, és talán nem tartanak szerénytelennek, ha azt mondom, hogy Dömsödön is elértük az intézkedéseinkkel a kitűzött célokat! A viszonylagos sikerben Önök oroszlánrészt vállaltak fegyelmezettségükkel, empatikus képességükkel! A hogyan továbbról, majd legközelebb írok, most lássuk mi vár ránk a következő három napban. 

A hétvégére olyan szabályozást próbáltunk “megalkotni”, amely tartalma megvalósítható, ellenőrizhető, és amely átmenetet jelent majd a mögöttünk hagyott napok viszonylagos szigora és a jövő hét várható szabadsága között. Ennek megfelelően a “csodánk”, a Duna part délelőtt a horgászoké, délután a futóké, a sétálóké , a kerékpárosoké lesz! Azonnal elvetettük annak lehetőségét, hogy minden fokozat nélkül, teljes egészében feloldjuk a hétvégi korlátozást! Talán nem nagyon kell magyaráznom, hogy a magunk mögött hagyott másfél hónap után kézenfekvő, hogy miért nem akartuk a közterületeinket - a Duna-parttól a játszóterekig - hirtelen teljesen leterhelni! 

Amikor e sorokat írom, már elmúlt este hat óra, és még mindig nem jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb száma. Kezdek megbarátkozni a gondolattal, hogy csak az éjszakai, vagy a hajnali órákban tudja a rendeletünket véglegesíteni jegyzőnk, dr Bencze Zoltán! 

Tehát, minden kötelezettség nélkül, néhány fontos dolog a tervezetből. Horgászni reggel 5 óra és délelőtt 10 óra között lehet a Dunában, illetve a Holtágban! Futni, sétálni, kerékpározni stb… délután 14 óra és 19 óra között lehet! A külterületi Övcsatornán egész nap lehet horgászni! A szájmaszk használata mindenki számára kötelező, ha elhagyta ingatlanát! Bár ezek a legfontosabb pontjai rendeletünknek, azért reggel figyelmesen olvassák végig, legalább a magyarázó szöveget! Már csak azért is, mert amit felsoroltam a szabadidős tevékenységből, az egyelőre nem hivatalos!! 

Mint említettem, egy teljesen új fázisába jutottunk a védekezésnek, amely a következő hetekben, talán az eddigieknél is több fegyelmet kíván meg mindnyájunktól! A járványnak még messze nincs vége! A szigor enyhülése, nem jelenthet könnyelműséget, felelőtlenséget!

Tegnap jeleztem, hogy a mai járványügyi számaink csökkenni fognak. Ketten kikerültek a karanténból, így már csak egyetlen család viseli az egyik családtag fertőzöttségének következményét! 2020. április 30-án 1 fertőzött 4 karanténos van Dömsödön!

Nagyon jó hétvégét kívánok Dömsödieknek és Nyaralóknak egyaránt!

Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra!

Bencze István

polgármester