Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - máj.17.

Dömsödi járványügyi tájékoztató - máj.17.

Kedves Lakótársaim!

Legutóbb azt ígértem, hogy amennyiben lesz mondanivalóm, úgy ismét jelentkezem. Nos, van miről írnom!

Hatvanhét nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után, hétfőtől a korlátozások enyhítésének időszaka következik! Így lesz ez nálunk, Dömsödön is! Továbbra is érvényben marad viszont a szájmaszk viselésének kötelezettsége, a jelzett helyszíneken! Az üzletekben, a közterületeken a megfelelő távolság tartása, a vásárlások alkalmával az időkorlát betartása ezután is érvényben van! Ma is hangsúlyozom, a járványnak még nincs vége, csak az eddigi fegyelmezettségünk megengedi a szigor enyhítését!

Az elmúlt napokban több bejegyzésben is találkoztam a hulladékszállítás kapcsán kialakult vitával. Sokan kifogásolták a DTkH Kft döntését, hogy a szelektív gyűjtésben, a kétheti rendszerességről áttér a havi egyszeri alkalomra. A változtatást azzal indokolták, hogy a kommunális hulladékszállítás biztonságához szükséges a járatszám csökkentése! A hulladékszállítás megszervezésére százegy település tömörült egy társulásba. A központ Kecskeméten van, így a társulás elnöke a kecskeméti alpolgármester. A veszélyhelyzetben ugyanaz vonatkozik a társulásokra, mint az önkormányzatokra, vagyis a társulás elnöke egyszemélyben dönt a felmerülő kérdésekben. Az elnök nem akart úgy döntést hozni, hogy ne ismerné a Társulási Tanács tagjainak véleményét, ezért csütörtökön délelőtt videokonferenciát szervezett a TT tizenkét tagjának - köztük nekem is - a szelektív gyűjtés problémájának megbeszélésére! Egyöntetű vélemény alakult ki, hogy augusztus 31-ig elfogadható a járatszám csökkentés, de utána álljon vissza az eredeti állapot, vagy addig újabb tárgyalások alapján alakuljon ki a végleges rend! Hivatalos értesítést még nem kaptam Kecskemét alpolgármesterétől, de valószínű, hogy az előbb vázolt rend szerint alakul át a szállítás. Annyi biztos, hogy az üdülőterületen holnap lesz csomagolási hulladék szállítása, míg a belterületen május 29-én! Bármennyi zsákot ki lehet tenni, de maximum csak két sárga zsákot fogunk kapni! Mivel korán indul a járat, érdemes kitenni az utcára már előző este a zsákokat! A végleges megoldást - már az általam is említett, végre látótávolságba került - szelektív kukák “munkába” állítása fog jelenteni!

Tizennégy településen jelent problémát az RSD csatornázási beruházás befejezésének elhúzódása. A csatornázás kivitelezését az RSD Társulat irányítja, amelynek vezetésében bekövetkezett változás sem gyorsította fel a munkálatok befejezését. A Társulat felé jelezték az önkormányzatok a meglévő hiányosságokat, de eddig a kivitelezők a fülük botját sem mozdították! Az elmaradt rákötésekkel kapcsolatban is vannak gondok, mert ezekre nem maradt elég pénz, ezért az ingatlan tulajdonosoktól kérnek kiegészítést a befejezéshez! A héten - a járványhelyzet enyhülése után - információkat fogok kérni az ügy állásáról, amelyről tájékoztatom az érintetteket!

Fertőzött személy továbbra sincs Dömsödön! Az öt karanténban élő közül kettőnek lejárt a tizennégynapos korlátozás, így hárman maradtak!

Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra!

Bencze István

polgármester