Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Járványügyi tájékoztató - okt.7.

Kedves Dömsödi Polgárok!

Alig egy hét telt el az első videós jelentkezésem óta, és máris elmondhatjuk, hogy a védekezésre vonatkozó akkori megállapításaim csak tovább erősödtek! Eddig soha nem látott magasságokba emelkedett a napi fertőzöttek száma. A kórházi kezelésre szorulók és az elhunytak száma is drasztikusan emelkedett. Szerencsére, nálunk jelenleg nincs fertőzött személy, de ez nem jelenti azt, hogy fellélegezhetünk és lazíthatunk a szigorú védelmi előírásokon!

Bár az általános iskolának már nem mi vagyunk a fenntartói, azért figyelemmel kísérjük munkájukat, esetleges problémáikat. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóvoltából valamennyi oktatási intézmény kapott digitális lázmérőt, így az óvoda és az iskola is! Ezzel a segítséggel mindkét intézményben kiszűrhetők az esetleges fertőzések kezdeti stádiumai! Nagyon kérek minden szülőt, hogy legyenek partnerei a pedagógusoknak, s ezzel is járuljanak hozzá a járvány sikeres kezeléséhez! Még egy friss hír kapcsolódik ide: holnap mennek a kollégáim Törökbálintra az oktatási intézményeknek biztosított fertőtlenítő szerért! Köszönjük a támogatást!

Egy nagyon fontos dologról szeretnék beszélni a járvánnyal kapcsolatban. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a 60 év felettieknek és a krónikus betegeknek javasolja az influenza elleni védőoltást, amelyet a kormány mindenki számára ingyenessé tett!

“Hangsúlyozta: ez a koronavírus ellen nem véd, ugyanakkor mindkét vírus a tüdőt és a légzőszerveket is megtámadja. Ha legalább az egyiktől meg tudják védeni magukat az emberek, akkor azt feltétlenül meg kell tenni, mivel ha egyszerre támad mindkét vírus, a szövődmények és a súlyos lefolyás kockázata jóval magasabb – jelentette ki az országos tisztifőorvos.”

Egyébként, Dömsödön a járvánnyal kapcsolatos számok nem változtak az utóbbi napokhoz képest. Két fertőzött személy szorul kórházi ellátásra, és négyen vannak karanténban.

Engedjék meg, hogy még egy egész más témáról beszéljek. Szeretném tájékoztatni Önöket az egészségügyi központ építésének jelenlegi helyzetéről. Talán látják, hogy az épület körül folyik a tereprendezés, a megfelelő szintek kialakítása. A mentő forduló, a parkolók kialakítása a mi feladatunk. Hozzátartozik a dologhoz, hogy ahogyan van egy kis pénzünk, úgy tudunk anyagot rendelni. Nagyszerű dolog, hogy az ingatlant övező két utca aszfaltozására nyertünk 20 millió forintot. Ez a két utca a Kastély utca és a Táncsics utca. Ez azért fontos, mert használatbavételi engedélyt csak akkor kapunk az egészségügyi intézményre, ha minden oldalról aszfaltos úton közelíthető meg. Még annyit, hogy úgy tűnik, hogy a mentőbejáró aszfaltozása is megoldódott! Nagyon komoly munka vár még ránk a parkosítással és a parkolók kialakításával!

A belső munkálatok már csaknem befejeződtek, elsősorban esztétikai javítások, apró szerelvények felrakása van hátra. A múlt héten a kivitelező cég tulajdonosával abban állapodtam meg, hogy legkésőbb október 31-én megkapjuk a kulcsokat. Ha ez tényleg így lesz, akkor reális esélye van annak, hogy még karácsony előtt birtokba vegyék a betegek az egészségügyi központot.

Nos, a mai tájékoztatómban ennyi fért bele! Ne feledjék: Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket!

Bencze István polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében