Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Járványügyi tájékoztató - okt.17.

Kedves Dömsödi Polgárok!

Legutóbbi videós találkozásunk óta tovább romlottak a koronavírus járvánnyal kapcsolatos számszerű adatok. A friss fertőzöttek száma tartósan napi ezer körül alakul, de általában inkább afölött áll meg. Sajnos, nem egyszer találkozhattunk 1300 feletti esetszámmal is. Az elhunytak száma is tartósan húsz felett maradt, és ez akkor is nagyon sok, ha az elhalálozottak többsége idős, más betegségben is szenvedő ember volt!

Legnagyobb sajnálatomra Dömsödön sem volt ez másként. Még a nyár végén sem tudtam elképzelni, hogy nagyközségünkben egyszerre ennyi fertőzött és karanténos legyen! Mindenki előtt ismert, hogy jelenleg 7 személy fertőzött Dömsödön, és tizenegyen vannak karanténban! Ez a szám már szinte előrevetíti, hogy lehet ez még több is, amennyiben nem vigyázunk magunkra!

Azt látom, hogy településünk lakói túlnyomó többsége tudomásul veszi az előírásokat, és betartják azokat a rendelkezéseket, amelyek egyértelműen a fertőzés továbbterjedésének lehetőségét csökkentik. Persze, aztán vannak olyan személyek is, akik nem igazán tartják fontosnak, a maguk és az embertársaik egészségének védelmét. Vannak, akik pusztán trehányságból nem viselnek maszkot, nem tartanak kellő oldaltávolságot, de vannak olyan embertársaink is, akik bizony tagadják a járvány veszélyességét! Tényleg mindenkinek szíve-joga különbözőképpen reagálni dolgokra, de annyi biztos, hogy a pandémiával kapcsolatos óvintézkedések nem mérlegelhető dolgok! Kutya kötelessége mindenkinek az idevonatkozó rendelkezések maradéktalan betartása, senkinek sincs joga, felhatalmazása a családjának, az ismerőseinek, de nyugodtan mondhatom, még a saját maga egészségének veszélyeztetésére sem!

Az Országos Tisztifőorvos a szerdai tájékoztatón kérte az önkormányzatokat az önmérsékletre, az olyan megemlékezések, rendezvények elhagyására, amelyek nézők előtt kerültek volna sorra. Az ajánlás szerint nálunk sem lesz a hagyományos módon 56-os ünnepség, de természetesen, hasonlóan a március 15-i megemlékezéshez, most is készítünk felvételt az ünnepi beszédről és a koszorúzásról, és október 23-án, ezt a felvételt láthatják majd a megfelelő helyen!

Néhány gondolat valami egészen más dologról.

Pánczél Károly képviselő úr már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy nagy esély van arra, hogy a Miniszterelnök úr támogatásával végre rendbehozhatjuk a Duna-partunkat, a Petőfi fától a strandig. Az utóbbi napokban felgyorsultak az események, hiszen a műszakos kolléganővel, Csanálosi Melindával a Magyar Turisztikai Ügynökség székházában jártunk, mivel az ő támogatásukkal és irányításukkal fog megvalósulni a “Promenád fejlesztése Dömsödön” című beruházás. Csak az érdekesség kedvéért mondom, hogy a promenád (csak zárójelben jegyzem meg, hogy a promenád francia szó és sétányt jelent), szóval a promenád kifejezést először a Miniszterelnök úr használta a Duna-partunkkal kapcsolatban, amikor a parlamenti képviselőnk Pánczél úr járt Orbán Viktornál! Tényleg nagyon komoly dolog lesz ez, hiszen a jövő kedden Dr. Guller Zoltán vezérigazgató, Pánczél Károly parlament képviselő és jómagam tartunk sajtótájékoztatót a beruházásról a Petőfi fánál, rossz idő esetén az OMK-ban. Megtisztelő számunkra, hogy a Turisztikai Ügynökség által támogatott beruházássorozat induló állomása éppen Dömsöd lett! Természetesen, a későbbiekben majd részletesebb, a projekt minden szegmensére kiterjedő tájékoztatást fogunk adni, a Duna-part megújulásáról!

A mai mondandóm végére is értem, már csak annyit, hogy vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra! Nagyon kérem, ez most ne csak olyan szlogen legyen, amely elszáll a levegőben, hanem tartsuk be minden betűjét!

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket!

Bencze István polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében