Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Bűnmegelőzés - ELBIR

ELBIR - Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer
Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer
- hírlevelek, információk, a POLICE.HU és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya támogatásával

HAMIS BANKI WEBOLDALAK

A pénzügyi adathalász e-mailek általában olyan linkeket tartalmaznak, amelyek hamis weboldalra irányítják, ahol a pénzügyi és személyes adatait kérik. A hamis banki weboldalak nagyon hasonlítanak az eredetihez. Ezen weboldalak sajátossága az előugró ablak, amelyen banki adatokat kérnek. A valódi bankok nem használnak ilyen előugró ablakokat.

MIK AZ ÁRULKODÓ JELEK?

A hamis weboldalak jellemzői:

ONLINE VÁSÁRLÁSI CSALÓ ÜZENETEK

Jó dolog online vásárolni, de vigyázni kell a csalókkal! 
Minden esetben értesítse a rendőrséget, ha csalást észlel, akkor is, ha nem dőlt be neki!

Közlekedik a család

ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság az Autós Nagykoalíció és a Porsche Hungaria ŠKODA márkaképviselete támogatásával idén is megrendezi a „Közlekedik a család” elnevezésű országos vetélkedőt. A megyei selejtező megtartására 2023. június 03. napon  Cegléden a Skoda Autóház Kft. Kosárhegyi u. 2. szám alatti telephelyén kerül sor. A legügyesebb család jutalma egy új ŠKODA FABIA személygépkocsi.

Legyen biztonságban húsvétkor is!

A húsvéti ünnepekkor a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőri állománya kiemelt figyelmet fordít a bevásárló- és üzletközpontokra, alkalmi kirakodóvásárokra, piacokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint a nagy tömegeket vonzó helyszínekre.

Kérjük, vegyék figyelembe bűnmegelőzési tanácsainkat, melyekkel a gondtalan és örömteli ünnephez szeretnénk hozzájárulni!

Bevásárló központokban, piacokon, élelmiszer boltokban: 

 

ADATBIZTONSÁGI TANÁCSOK

  • Internetbankolásra a bank applikációját használom;
  • Gyanakszom, ha váratlan felszólítást kapok pl. streaming szolgáltató vagy hatóság nevében;
  • Ha pénzt várok, nem adom meg a pénz küldőjének a bankkártya adataimat;
  • Mielőtt egy webcímre látogatok a webcím melletti lakat ikonra kattintva ellenőrzöm, hogy biztonságos-e az oldal;
  • Gyanúsnak ítélem meg a magyartalan kifejezéseket egy szövegben;
  • Soha nem kattintok csatolmányokra, linkekre megszokásból, mindig körültekintően járok el.

Tavasszal is tudja biztonságban hétvégi házát, nyaralóját!

Megérkezett a tavasz. A jó idő érkezésével lassan benépesülnek a hétvégi házak, nyaralók. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek - szerszámok, gépek, csónakok, egyéb eszközök – ismét előkerülnek. A nyaraló, hétvégi ház feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása is jelentős anyagi károkat okozhat, ezért kérjük, fogadja meg tanácsainkat!                                                                                                                                                                                          

A GÉPJÁRMŰFELTÖRÉSEK MEGELŐZHETŐK!

A gépkocsifeltörések elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

- Mindig zárják be a gépjármű ajtaját, még akkor is, ha csak rövid időre távolodnak el a járműtől! A gépjármű lezárása a zárt udvarban, illetve garázsban történő tárolás esetén is szükséges.

- Mindig ellenőrizzék az ajtók nyithatóságát! Előfordulhat, hogy a lezártnak hitt gépkocsi ajtók nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek, illetve a központi zár nem jól funkcionál.

ONLINE CSALÁSOK - NE DŐLJÖN BE!

Az ún. „banki ügyintézős” csaláskor az elkövetők egyike bankbiztonsági szakembernek adja ki magát és azzal hívja fel a sértettet, hogy a bankszámláján jogosulatlan tranzakciók történtek.

Az elkövető célja, hogy megszerezze a sértett online vásárláshoz szükséges bankkártya adatait, illetve a netbank belépéshez szükséges azonosító adatait. Jellemző, hogy az elkövetők rendkívül elszántak és kitartóak, akár több órás, hitelesnek tűnő beszélgetéseket folytatnak a sértettekkel amivel elnyerik a bizalmukat.

KIBERPAJZS - A DIGITÁLIS BŰNÖZŐK ELLEN

A KiberPajzs projekt keretében az intézmények és a piaci szereplők átfogó oktatási programot indítanak az ügyfelek digitális pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében. A kiberbiztonsági kockázatok és az ellenük való védekezési lehetőségek bemutatására széleskörű, összehangolt kommunikációs kampány is kezdetét veszi. A KiberPajzs projekt céljai között szerepel a kiberbiztonsági hatósági és piaci folyamatok elemzése, továbbfejlesztése. Valamint hazai és nemzetközi szakmai tudásmegosztás és jógyakorlatok gyűjtése a minél erősebb és hatékonyabb pénzügyi kibervédelem megvalósítására.

MEGNÉZEM MI IS AZ A KIBERPAJZS - oldal megnyitása

HASZNOS TANÁCSOK IDŐSEKNEK

HASZNOS TANÁCSOK IDŐSEKNEK

Ön is sokat tehet biztonsága és vagyonbiztonsága érdekében, hogy a szépkor valóban szép legyen!

Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (vízművek, gázművek, kábel TV szolgáltató, elektromos szolgáltató, stb.) keresi bárki, kérje el a hivatalos, arcképpel ellátott igazolványát! Ha ezután is kétsége van, hívja fel a szolgáltatót és győződjön meg arról, hogy valóban dolgozója kívánja-e végrehajtani az ellenőrzést, leolvasást. Ha ismeretlen ember rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el arcképes igazolványát, jelvényének számát figyelje meg!

Oldalak

Feliratkozás RSS - Bűnmegelőzés - ELBIR csatornájára