Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

A kádárság Dömsödön

Jakab István kádár barátaival, udvarában

Községünk egyik legrégebb óta művelt szakmája a kádárság! Évszázadokra visszanyúlóan foglalkozik a község szőlőtermesztéssel, amihez elengedhetetlenek a különféle pintér készítmények és a mesterek szakmai tudása. Ezeknek az embereknek hála ma is van kézzel fogható történelmünk, igaz csak egy kis szelet ez, de része egyetemes történelmünknek.

 

A Dömsödi kádárság története

A bodnárok, más kifejezéssel kádárok vagy pintérek fából készített használati tárgyakat, főként az úgynevezett „faedényeket” előállító mesteremberek voltak. Készítettek többek között vödröket, köpülőket, puttonyokat, hordókat, kádakat és vékát. Az első permetezőkannákat is fából munkálták ki.

Ezeknek a bonyolultabb kialakítású, több részből álló faedény típusoknak a használata főként a borászathoz kapcsolódik, így e mesterségek gyakorlóinak régies elnevezése is a „borkötő” volt. Ezek az eredetileg kizárólag tölgyfából készülő edények az oldalsó, azaz a „donga”- darabokból, a fenékből, és az egészet összefogó „abroncs” nevű szerkezeti egységekből állnak, melyek különféle speciális eszközök és sablonok segítségével, a tervezett űrtartalomhoz illő pontos méretek alapján készülnek.

Nem ősi magyar mesterség, betelepített német mesterektől vettük át. A lakóhelyünkön, Dömsödön - melynek neve a „Gyümölcsöd” szóból származik - élő embereknek, a fő tevékenysége a szőlőművelés és termesztés volt. A szőlő a 18. század végétől a községi címerben is megjelenik. A földek 1/3 része szőlő birtok volt 19. század derekáig. Több kádár dinasztia is élt községünkben, de mára szinte teljesen eltűntek a mesterséget űző szakemberek. Egy kádár maradt csak, aki ma is űzi a mesterséget: Horváth Béla.

 

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében