Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

HŐSÉGRIADÓ! - Figyeljünk a házi kedvencekre is!

hőségriadó

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A KATASZTRÓFAVÉDELEM ÁLTAL KIADOTT RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOT INNEN TÖLTHETI LE!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók. 

Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz.  A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. 

Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

Fokozottan figyeljünk a nagy nyári kánikula idején a házi kedvencekre is, illetve a gazdasági haszonállatok is védelmet igényelnek a nagy melegben. Árnyékos tartási hely, sok folyadék ami leginkább segítség lehet a nyári kánikulában.

A nagy melegben éget a beton, és gyorsan kiszárad a vizes tálka, kis mozgástér és az árnyékos hely hiánya elég ahhoz, hogy a kutyánkkal baj történjen... A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, ami ha nem figyelünk oda akár az állat pusztulását is okozhatja. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot ia kerüljük, ugyanis könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát. FIGYELEM! Az állatokról való felelős gondoskodás a gazda feledata!

Sok esetben segíthet egy kis árnyékos hely, vagy zárt térben a levegő áramoltatása. Ha van lehetőség, egy nagyobb edényben vagy szabad téren biztosítsnk fürdési lehetőséget kutyánk számára!

forrás: katasztrofavedelem.hu, zug.hu