Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Indul a Dömsöd Duna-parti Promenád!

Dömsöd - Duna-part - Promenád project

A tegnapi napon (2020.10.20.) bejelentett, a Magyarország Kormánya és a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával megvalósuló „Dömsöd Duna-parti Promenád” számos fejlesztési elemet és célt foglal magában. A jelenleg még koncepcióterven létező projekt (a részletes tervek elkészülte ezután várható) célja: a Középső-Dunapart Petőfi utcától északra eső szakasza többfunkciós sétányként kerül kialakításra.

A sétány alkalmas a fejlesztés megvalósulása után:

  • szabadtéri rendezvények megtartására,
  • az itt lévő létesítmények jó minőségű szilárd útról közelíthetők meg,
  • parkolók kerülnek kialakításra,
  • a hajókikötő ismét alkalmas kirándulóhajók fogadására,
  • sólyapálya megépülésével jól megközelíthető helyen lehetőség adott bárki számára vízi jármű vízre bocsátására,
  • a horgászok rendezett partszakaszon hódolhatnak hobbijuknak,
  • a vendéglő előkertjében kulturált pihenőhely áll a kerékpáros turisták rendelkezésére,
  • a parton padok, asztalok, szemetesek kerülnek kihelyezésre

 

A fejlesztés egyes tervezett elemei

Petőfi fa
A kettéhasadt fa állagvédelmét korábban betoninjektálással oldották meg. Ezt állapotvédelmi célból szükséges kicserélni korszerűbb anyagra. A kidőlés elleni lehorgonyzást is meg kell erősíteni. A munkálatokat követően a fa körüli emlékkert parkosítását is fel kell újítani.

Dömsöd Dunaparti Promenád - Petőfi faPetőfi fa és környéke

Hajókikötő
A kikötő építményére új korlát elhelyezése szükséges, a beton járófelület felújítandó. Az út és az építmény között térkő járda készül, továbbá szemetes és pad kerül ott elhelyezésre).

Sólyapálya
A Petőfi utca folytatásában 4 m széles, betonozott hajó leeresztő kerül kialakításra a kishajók és csónakázni vágyók szerelmeseinek.

Dömsöd Dunaparti Promenád - hajóhajózás, hajókikötő

Kerékpáros pihenő
Tekintettel arra, hogy az Eurovelo nemzetközi kerékpárút vonala is közelben fut, ezért a kerékpárosok számára egy külön megállót is létesítünk. Esztétikus külsejű, fából készült kerti pavilont helyeznénk el a pihenni vágyó kerékpárosoknak.  Az építmény előtt térkő burkolatú terasz készül padokkal, asztalokkal, szemetessel, kerékpártámasszal, ivóvízvételezési lehetőséggel. A kijelölt nemzetközi kerékpárúton Dömsöd területén táblával jelezni kívánjuk a kerékpárosok számára a pihenő helyet.
A pihenő területén nyilvános Wifi, napelemes telefontöltő hely, Dömsödöt és a környéket bemutató, népszerűsítő információs tábla kerül elhelyezésre.

Új közvilágítás és földkábelezés
A jelenlegi faoszlopos légvezeték és közvilágítás cserére kerül. A légvezeték földkábellel váltódnak ki. A közvilágítás kettős karú kandeláberekkel kerül kivitelezésre az út és a kerítések között, a parkolók vonalában.

Dömsöd Dunaparti Promenád - közvilágításúj közvilágítás, kábelezés

Közpark korszerűsítése
A tervezett sólya pálya két oldalán az út és a víz közötti 10-14 m széles zöldterületeken padok, szemetesek kerülnek kihelyezésre, a meglévők felújítandók. Míg a meglévő faállomány és a zöldfelület megújításra kerül.

Tanösvény megújítása
A zöldfelületek megújításával együtt a tanösvény területe is felújítandó, a kerítést szintén fel kell újítani (vagy elbontásra kerül).

Járda építés
1,50-1,80 m széles térkő járda épül a bitumenes sportpálya Középső út felőli végétől a strand bejáratáig.

tanösvény

Zöldfelületek
A járda és az út-parkolók közötti terület zöldfelületként alakulnak újjá. A fasor fái jó állapotúak, ha szakember véleménye alapján néhány fa kivágása szükséges lehet, akkor azokat pótolni kell. A parkolóhelyek között szabadon hagyott területeken virágágyások alakítandók ki, a többi felület füvesítésre kerül.

Dömsöd óriásbetű felirat
A település nevét óriás betűkből helyezzük el, fotózáshoz háttérként a műemlék református templom tornya és Dömsöd lakóházai látszanak.

Parkolók kialakítása
Kb 30-40 parkolóhely kerül kialakításra a sportpálya vonalában, melyből 3 db akadálymentes.

Útfelújítás a Petőfi utca és a Strand között
A teljes felület új aszfaltborítást kap, csapadékvíz-elvezetéssel, és reményeink szerint 5 méterre történő szélesítéssel. Az útszakasz zsákutca, csak célforgalom van rajta.


parti sáv felújítása

Parti sáv felújítása
Az út és a víz felület közötti változó szélességű területen az elburjánzott növényzet irtása, a kőből rakott támfal javítása, kövek pótlása. terepegyengetés, földfeltöltés, fasor ültetése. A fafajta kiválasztása erdész szakember segítségével fog történni. Javasolt alacsony növésű, kis lombkoronájú fajok telepítése.

Középső-Dunapart alsó szakaszán útfelújítás
A Petőfi utca és a Hajós utca közötti szakaszon az aszfaltos út felújításra kerül.

Közterületi térfigyelő rendszer bővítése
A projekt területén a meglévő közterületi térfigyelő rendszerünket 3 új kamera csomóponttal bővítenénk a közbiztonság és a vagyonvédelem érdekében.

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében