Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

INFORMÁCIÓ A SÁRGA TETEJŰ KUKÁK KIOSZTÁSÁRÓL

DTKH - A környezet megóvása nálad kezdődik!

Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy május 15. hétfőtől önkormányzatunk megkezdi a sárga tetejű, szelektív hulladékgyűjtésre kapott kukák kiosztását.

Kérünk mindenkit, a közzétett információk megosztására, nem csak az interneten, hanem szóban és egymás közt is!

A kiosztás helyszíne a Polgármesteri Hivatal udvara (Dömsöd, Petőfi tér 6.) kedden és pénteken délelőtt 08:00-12:00 óráig, délután 13:00-15:30-ig.

FIGYELEM FONTOS! Aki nem a saját (DTKH regisztrációban szereplő) nevére szeretné a kukát átvenni, az az átvevő nevére szóló, MEGHATALMAZÁST kitöltve, aláírva hozzon magával!
A MEGHATALMAZÁS formanyomtatvány letölthető innen!

Azok az ingatlantulajdonosok akiknek a regisztrációjuk a DTKH felé még nem rendezett (most vásárolták vagy örökölték az ingatlant, és azt a Szolgáltató felé még nem jelezték), először haladéktalanul jelentkezzenek a DTKH dömsödi ügyfélszolgálatán! (PS OMK Dömsöd, Béke tér 2. - péntekenként 13:00-18:00 óráig)

Az ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ ÜGYFELEK RÉSZÉRE letölthető innen

 

Az alábbiakban a DTKH által kiadott hivatalos tájékoztatóját olvashatják. Az eredeti dokumentumot az oldal aljára görgetve tudja megtekinteni.

KEHOP projekt keretében biztosított edényzet a csomagolási hulladékok gyűjtésének szolgálatában

A KEHOP-3.2.1-15-2017-00027 azonosító számú, a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Duna-Tisza közi régióban, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” elnevezésű projektet a Duna-Tisza Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciuma valósítja meg, melynek egyik célja a közszolgáltatásba bevont ingatlanok azon részének edényzettel történő ellátása, ahol jelenleg az elkülönített hulladékgyűjtésre nem biztosított az edényzet. A papír, műanyag, fém anyagáramok házhoz menő gyűjtésének fejlesztését a beszerzésre került edényzetek kiosztásával kívánja megvalósítani.

Társaságunk, a DTkH Nonprofit Kft. ütemezett formában megkezdte az edényzetek osztását. Amennyiben előzetes értesítést követően, már átvette az edényt, azt kizárólag a csomagolási hulladékok szelektív gyűjtésére használja!

A csomagolási hulladék tehát a projekt keretében biztosított sárga fedelű, kék testű szabványos edényzetben helyezhető ki a megadott gyűjtési napon.

Eddig egyszerűen hangzik, és ez a gyakorlatban is ilyen egyszerű! Járjuk körbe a szelektív gyűjtést, hogyan végezzük jól!

 

Mi kerülhet a SÁRGA fedelű edényzetbe?

  • papír (tisztán, laposra hajtogatva): kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet.
  • műanyag (kiöblítve, laposra taposva): színes- és víztiszta PET palack, kupak (üdítős, ásványvizes), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl: samponos, öblítős, mosogatószeres), reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia, fólia (zsugor és strech), joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok,
  • fém- és italos kartondoboz (kiöblítve, laposra taposva): fém italos doboz (pl: üdítős, sörös, energiaitalos), tartós tej és üdítők dobozai (TetraPack), konzervdoboz

sárga kuka

Lapítsd, taposd, tömörítsd!

A gyűjtés egyik FONTOS momentuma, hogy lehetőség szerint az edényzetbe a lehető legkisebb térfogattal helyezd el a műanyag palackokat, flakonokat, dobozokat! Lapítsd ki az italos kartonokat, a palackokat is. A műanyag kupakokat nem szükséges visszacsavarni! Mindezek elősegítik, hogy több csomagolóanyag férjen az edényzetbe, ezáltal a gyűjtőjárművekbe is!

tapossa laposra

Hidd el, jól megférnek egymás mellett!

Ne botránkozz meg azon, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékokat összeöntjük! Az összegyűjtött csomagolási hulladékokat válogatóműveinkbe szállítjuk, ahol megtörténik a frakciók utólagos külön válogatása. A frakciók együttes gyűjtésének egyrészt gazdaságossági okai vannak, illetve a korábban a gyűjtőszigeteken alkalmazott frakciónkénti különgyűjtés csekély mértékben valósult meg, ezért minden esetben így is szükséges volt az utólagos válogatás!

 

Kiöblítve?! IGEN!

Egyes flakonokat, ételes dobozokat és olajos palackokat elvileg el kellene mosogatni, mielőtt az edényzetbe kerülnek. Sokakban megfogalmazódik, hogy a mosogatással azonban vizet pocsékolunk, és ezzel többet ártunk a környezetünknek. Vagy mégsem? Nem azt várjuk el, hogy patyolat tiszta legyen, csupán azt, hogy makacs szennyeződések ne legyenek benne/rajta. Elég, ha például a mosogatás végén a mosogatóvízben átöblítjük, vagy szükség szerint szivaccsal eltávolítjuk a szennyeződéseket!

Különösen fontos mozzanata ez a gyűjtésnek, mivel ugyanabba az edényzetbe kell rakni az összes szelektíven gyűjtött hulladékot (vagyis a műanyag, a papír és a fém együtt) és ha más anyagokkal szennyeződnek, sajnos nem hasznosíthatóak újra!

Az sem elhanyagolható szempont, hogy otthon sem büdösödnek az edényzetben az elszállítás időpontjáig.

 

mit ne tegyél az edényzetbe?

Most beszéljük arról is, mit ne tegyél az edényzetbe!

NE tegyél a SÁRGA fedelű edényzetbe üveget, használt papír zsebkendőt, szalvétákat, felvágottak csomagolását, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), ezek a kommunális edénybe kell, hogy kerüljenek!

A színes és színtelen öblös üveg (italos üveg) elhelyezésére keresd a településen kihelyezett üveggyűjtő konténereket! Köszönjük!

Amennyiben mégis előfordult, hogy szennyezett vagy szelektíven nem gyűjthető hulladékot helyeztél a szelektíves edényzetbe, ne aggódj, az utólagosan a válogatás során a hasznosítható anyagoktól elkülönítve, a háztartási hulladékokkal együtt került ártalmatlanításra!

Segítsd munkánkat, csak az újrahasznosításra alkalmas hulladékokat gyűjtsd szelektíven!

 

Ne aggódj, hamarosan rutinná válik!

A szelektív hulladékgyűjtés időpontjairól a www.dtkh.hu oldalon tájékozódhatsz. További kérdések esetén Ügyfélszolgálataink elérhetőségein állunk szíves rendelkezésedre!

Itt a lehetőség, valóban otthon kezdődik a környezet megóvása!

Gyűjtsünk együtt!
DTkH Nonprofit Kft

AZ EREDETI DOKUMENTUM MEGTEKINTHETŐ ITT