Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

LAKOSSÁGI FÓRUM A BŰZHATÁS MIATT

Az elmúlt héten lezajlott a településen időszakosan érzékelhető bűz miatt összehívott lakossági fórum, amelyen a helyi biogáz kiserőmű tulajdonosa, a Fővárosi Csatornázási Művek képviseletében Barabás Győző környezetgazdálkodási igazgató és kb. 30 érdeklődő vett részt.

A fórumon az FCSM összefoglalta a korábbi évek tapasztalatait, és bemutatta az erőmű működését. Ennek keretében a beszállításokról vezetett tételes listával ismertették a beszállított anyagokat, amelyek főként élelmiszeripari vagy más növényi eredetű melléktermékek, pl. szeszfőzésből visszamaradt üledék. Elmondták, hogy a szennyvíziszap és az állati fehérjefeldolgozásból származó anyagok behozatalát évekkel ezelőtt megszüntették, bár az engedélyük még továbbra is tartalmazza azokat. A felhasznált anyag egy 45 napos pihentetési időszakon esik át, majd a végtározókból tartályautóval szállítják el szennyvíztisztítóba, ahol megtörténik az ártalmatlanítása. Az FCSM elismerte, hogy a tevékenységük valóban jár bűzzel, de véleményük szerint egyéb üzemek is lehetnek a szag forrásai.

A megjelent lakosok megerősítették, hogy a bűzhatás évek óta időszakosan jelentkezik, és az erőmű működését megelőzően, és az első években sosem éreztek még hasonlót a településen. Elsősorban a meleg és a szélirány befolyásolja, hogy a település melyik részén, és milyen erősséggel lehet a szagot érezni.

Felmerült a fórumon is, hogy az egyik probléma a telep végtározó medencéi előtt található 5580 m3-es nyitott vasbeton tároló, amelybe a folyékony biogáz alapanyagokat táplálják be.

Tájékoztatást kaptak róla a lakosok, hogy az önkormányzat ismételt bejelentését követően a Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya 2024. június 27-én hatósági ellenőrzést tartott. Ennek során ők is megállapították érzékszervi vizsgálattal, hogy a már említett tartály a fő bűzforrás. Az FCSM önként vállalta ennek lefedését, amelyet már el is kezdtek, de a szükséges takaróelemek gyártása miatt azt csak augusztus vége felé tudják befejezni. Erre a kormányhivatal az ellenőrzés során felvett jegyzőkönyvben szeptember 30-ig adott határidőt. Ezen kívül még a bűzt okozó anyagok levegőből való kiszűrésére párakapukat is telepítenek, amelyek már más telepükön sikeresnek bizonyultak. Elmondták továbbá, hogy pár éve szintén a település panasza miatt a hátsó végtározó medencéket is lefedték, amelyeket az idei évtől külön klórmésszel és hipóval is kezelnek. A lakosok kérésére vállalták továbbá, hogy mind a telepen, mind a jelentkező panaszosoknál műszeres bűzmérést is végeznek, amelynek mérési eredményeit laborvizsgálatnak vetnek alá. Erre már a helyszínen is lehetett jelentkezni, és amint tudni fogjuk, hogy mennyi készüléket tudnak a vizsgálatra rendelkezésre bocsátani, felhívást fogunk közzétenni.

A biogáz kiserőmű NEM működési engedély alapján végzi a tevékenységét, hanem úgynevezett egységes környezethasználati engedély alapján, amit a vármegyei kormányhivatal fent említett főosztálya adott ki. Így az önkormányzat sem engedélyező, sem ellenőrző hatósági jogkörrel nem rendelkezik, és a híresztelésekkel ellentétben még „vétójoga” sincs. Az elmúlt években több alkalommal is panasszal élt az önkormányzat a hatóság felé, de ezzel még nem sikerült a bűzt végérvényesen felszámolni, és a legtöbb intézkedést a cég eddig önként vállalta. A kormányhivatal főosztályvezetője elmondta, hogy az ellenőrzés hetének elejéig mindösszesen csak az önkormányzat tett feléjük bejelentést, lakossági panaszok nem érkeztek hozzájuk. A mi tudomásunk szerint is mindösszesen egy bejelentés történt feléjük a sajátunkon kívül.

Ha a helyzet a folyamatban lévő intézkedésekkel sem oldódik meg felmerült, hogy az önkormányzat és a panaszosok pertársaságot alapítva bíróság elé viszik az ügyet. Ennek esetleges előkészítése céljából már egyeztetéseket folytatunk ügyvéddel, de reménykedünk, hogy az évekig tartó pereskedés helyett sikerül végre véget vetni a sokakat érintő problémának.

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében