Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Kijárási korlátozás április 18-19-én

Tisztelt Dömsödi Lakótársak és Üdülőtulajdonosok! 

Magyarország Kormányának felhatalmazása alapján 2020. április 18. 0 órától április 19. 24 óráig Dömsöd Nagyközség teljes bel- és külterületén az alábbi kijárási szigorítások lépnek életbe. 

Bárki a lakóhelyét, a tartózkodási helyét, és ideértve az üdülők az ingatlanjaikat csak nagyon kevés okból hagyhatják el. Ezek az okok az alábbiak:

 • munkavégzés és a munkavégzéshez szükséges anyagbeszerzés,
 • napi fogyasztási cikkek (élelmiszer, tisztálkodószerek, háztartási vegyi áru, higiéniai papírtermék vásárlása)
 • szombaton a piacon történő vásárlás,
 • állateledel, takarmány vásárlása,
 • gyógyszertárban történő vásárlás
 • üzemanyag vásárlása benzinkúton,
 • dohányboltban történő vásárlás,
 • egészségügyi ellátás miatt
 • állatok ellátása, állatorvosi ellátás igénybevétele
 • különélő szülőnek a gyermekével történő kapcsolattartás, láthatás miatt,
 • segítségnyújtásra szoruló személy (főként idős hozzátartozó) részére segítségnyújtás. 

Minden más okból az ingatlanok elhagyása TILOS!

Eszerint gyakorlatilag TILOS a fenti időszakban a saját lakcímen vagy magánlakáson kívüli illetve azk elhagyásával történő sport, séta, a horgászás, a kutyasétáltatás, kerékpározás, autós és egyéb kirándulás, természetjárás, fodrász, műkörmös, utcán való beszélgetés, szomszédolás, baráti társaságok összejövetele, stb. 

Ha a fenti az ingatlanok elhagyására feljogosító ok fenn is áll, akkor egy címről egyidőben csak egy ember távozhat, és csak annyi időre, amíg az engedélyezett célt eléri, utána haza kell térnie. Például, ha elmegy kenyeret venni, akkor egyedül megy, megveszi, és a vásárlást követően egyenes úton megy haza. Amíg nem otthon tartózkodik, addig köteles végig szájmaszkot viselni. Szájmaszk hiányában elfogadható sál vagy egyéb ruhadarab olyan viselése is, ami egyszerre takarja el az orrot és a szájat. Utcán, boltba, bármilyen nyilvános helyen 2 méter távolságot kell másoktól tartani

Boltokban csak szájmaszkban lehet tartózkodni, beleértve a bolti eladókat is. Ha vevőn nincsen maszk, akkor őt nem kötelesek kiszolgálni, és az üzlet elhagyására szólíthatják fel. 

Aki a fenti rendelkezéseket megszegi, az 150.000-Ft-ig terjedő bírsággal sújtható, vagy a helyszínen 50.000-Ft-os helyszíni bírsággal. 

A rendelet betartását a Rendőrség, a közterület-felügyelő és a polgárőrség ellenőrzi. 

Minden más korlátozás, ami az üzletek nyitvatartási idejére, és a 65 év feletti személyek vásárlási idősávjára vonatkozik a kormány rendelete szerint marad hatályban.

 

Kelt: Dömsöd, 2020. április 17. 

Bencze István
polgármester

 

A 2020. április 18-án 00:00 órától 2020. április 19-én 24:00 óra közötti kijárási korlátozás helyi szabályairól szóló rendeletet az alábbiakban olvashatják:

RENDELET