Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Veszélyhelyzeti intézkedések

Tisztelt Dömsödi Lakostársak!

A koronavírus járvány kapcsán Magyarország Kormánya a 478/2020. (XI.3.) Korm. november 4-től a tavaszihoz hasonlóan ismét kihirdette a veszélyhelyzetet. Eszerint a kormány rendeleti úton lépethet életbe olyan intézkedéseket, amelyek a járvány megfékezésével kapcsolatosak, és normális esetben az országgyűlés döntése lenne hozzá szükséges.
Ugyanígy az önkormányzatok esetében a képviselő-testületek és bizottságok hatásköreit is polgármesterek gyakorolják, és így őket terheli az egyszemélyi felelősség is.
A veszélyhelyzetet 30 napra hirdethette ki a kormány, azonban felkérik az Országgyűlést, hogy azt további 90 nappal hosszabbítsa meg.

Ezzel együtt meg is jelentek az első veszélyhelyzeti szigorítások.

Az egyik legfontosabb éjfél és hajnali öt óra között mindenki a lakó-, vagy tartózkodási helyén, vagy a szálláshelyén köteles tartózkodni. Ez alól csak a munkavégzés, a munkavégzés helyére, vagy onnan haza való közlekedés, továbbá egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal való távozás jelent kivételt.

 

Tilos továbbá olyan rendezvényt tervezni, vagy tartani, illetve annak helyszínén tartózkodni, ami főként zeneszolgáltatást nyújt, függetlenül attól, hogy a rendezvény nyilvános vagy zárt, rendszeres vagy meghatározott alkalomból tartott, a zene élő vagy felvételről szól. Kivételt csak azok a rendezvények jelentenek, amin megváltott ülőhely szükséges a részvételhez.

Minden olyan, , az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény és ami nem minősül az előbb ismertetett rendezvénynek, függetlenül annak nyilvánosságától – különösen színház, tánc-, zeneművészet –,a mozielőadás, valamint a nem nemzetközi sportrendezvény az alábbi szabályok betartásával tartható csak meg. Egy sorban csak minden harmadik ülőhelyre lehet ülni és tilos a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket elfoglalni. Továbbá tartani kell a legalább másfél méteres távolságot minden résztvevő között, függetlenül attól, hogy ki hol ül. A kulturális vagy sportrendezvény során a nézők a nézőtér ülőhelyein kívül 1,5 méteres távolságot kötelesek egymástól megtartani. Ezt a szünetekre, büfékre, páholyokra is alkalmazni kell.

A múzeumok, nyilvános könyvtárak, közművelődési intézmények, közösségi színterek, kép és hangarchívumok csak úgy látogathatóak, ha a másfél méteres távolságot a látogatók betartják.

Bárki, aki a fenti szabályokat megszegi, azt a rendezvény szervezője, a hely üzemeltetője köteles felszólítani a szabály betartására, ha annak nem tesz eleget, akkor pedig az adott helyről eltávolítani. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, úgy a rendőrség 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a helyre, azt akár egy évre bezárathatja, illetve sportrendezvény esetében rendelkezhet róla, hogy a következő legfeljebb 10 rendezvényt zártkapusan kell megtartani. Ezek ellen fellebbezni nem lehet. Míg a szabályt megszegő személlyel szemben 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki. Mind az üzemeltetőre, mind a szabályszegőre a szankció naponta többször is kiszabható.

Döntés született még arról, hogy a zsúfoltság elkerülése miatt a helyi tömegközlekedésben reggel 7 és 9 óra között járatsürítéseket kell végrehajtani, továbbá arról is, hogy a parkolás ingyenes.

Fontos, hogy minden más korábban meghozott szabály továbbra is érvényben marad, tehát a vendéglátóhelyek is csak a már ismert módon tarthatnak nyitva, és azok csak az eddigi szabályok megtartásával látogathatóak.

Polgármester úr döntött arról, hogy holnaptól a dömsödi piac területén is kötelező a maszkviselés mind az árusok, mind a vásárlók számára. Az egyes elárusító helyek között 1,5 méteres távolságot kell tartani, míg a vásárlók is köteles egymástól a 1,5 méteres távolságot megtartani. Az asztalok napi fertőtlenítését a forgalmas helyekhez hasonlóan naponta végzi folyamatosan az önkormányzat.

Szeretnék egy felhívással élni a helyi kereskedőkhöz, és kérjük őket, hogy tavaszhoz hasonlóan korlátozzák az egyszerre az üzletben tartózkodók számát, hogy a zsúfoltságot el tudják kerülni.

Kérünk mindenkit, hogy a korlátozásokat maradéktalanul tartsa be, mert ez mindannyiunk közös érdeke!

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk magunkra!