Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Testvérváros

1998 nyarán írták alá Kudarné Marika és Petrik Imre polgármesterek Dömsöd és Fűr testvérvárosi kapcsolatát megerősítő dokumentumot. Azóta 16 év telt el, és talán nem hangzik túlzónak, ha azt mondom, hogy az akkor megkötött szerződés mára teljesedett ki igazán. Nem véletlen, hogy a közelmúltban (2012-ben) a kapcsolatfelvétel ötvenedik évfordulóján okiratban erősítettük meg a barátságunkat. Azt a barátságot, amelyet fűri részről Zachar Stepánka polgármester asszony mellett Danczi Vilmos látott el kézjegyével, míg dömsödi részről Sáfrán József és én írtunk alá.
A május eleji Dömsödi Napok után az elmúlt hétvégén találkoztunk ismét fűri barátainkkal. Meghívásuknak eleget téve, részt vettünk a Fűri Falunap rendezvény sorozaton. Azt talán mondanom sem kell, hogy nagyon kedvesek voltak vendéglátóink, éppen ezért tényleg nagyon jól éreztük magunkat.
Nem a programról írok most, bár az is nagyon színes, különleges volt, hanem arról a miliőről, amely a Falunapot körül veszi. Ott természetesnek veszik az emberek, hogy a róluk szóló ünnepségen részt vesznek. A közel ezer főt számláló kisközségnek legalább a fele ott szorongott a művelődési ház udvarán, szombaton este, a kulturális műsor előadásán! Minden mondatukból, gesztusukból áradt az összetartozás érzése! Számomra nagyon jó volt hallani, hogy a füri emberek a határainkon túl is ápolják nemzeti hagyományainkat!
Még egyszer köszönjük a vendéglátást! Találkozunk jövő év májusában Dömsödön!
Szóval, csak ennyit szerettem volna leírni a másfél napról. Visszaolvasva a gondolataimat, talán nem is biztos, hogy vissza tudtam adni Fűrben töltött óráink hangulatát!
Bencze István

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében