Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Vízhelyzet az újságcikk után

Tisztelt Lakótársaim!
Közel négy hónapja nem írtam a blogomban semmit sem, de most egy összefoglaló írásban fejtem ki véleményemet a vízkérdésről.
Az utóbbi hetekben megnyugodni látszottak a kedélyek a hét hónapja tartó vizes anomáliával kapcsolatban. Az őszi coli bacilus fertőzés nem ismétlődött meg, és végre az ivóvíz klórtartalma is az elviselhető szint alá került. A rendszer mosatásakor időlegesen jelentkező zavaros víz, és a közlekedésben némi nehézséget jelentő feltáró árkok meglétén kívül, rendben zajlik a beruházás. Elkészült az új, impozáns víztorony, megépült és már üzemel a víz kezelését biztosító épület és tisztító berendezés. Folyik a régi víztorony felújítása, zajlik a teljes hálózat tisztítása, az új főnyomócsövek rákötése. Megoldódni látszik az úgynevezett dekander víz normális elvezetése is. Ebben a helyzetben - a napi problémák ellenére - bizakodva vártuk a beruházás közelgő lezárását. Tudom, nehéz bő félév van mögöttünk, és lesz még bosszúság a következő két hónapban is, de reméltem, hogy a Dömsödi Lakótársaim megértették, hogy nemcsak miattunk, hanem az unokáink, dédunokáink, egyszóval utódaink számára is építettük az új vízrendszert! Személyes beszélgetéseim során meggyőződtem arról, hogy az emberek nagy többsége ezt meg is értette, és elviselte a nehézségeket! Nem mindenki gondolkodott így! Vagy személyes unszimpátiából, vagy csak engedve békétlen természetének, néhányan úgy gondolták, hogy a hét hónappal ezelőtti vízfertőzést jó lenne felszínen tartani. Ezért aztán felkerestek egy internetes újságot, hogy az egyik újságíróval írassanak egy olyan cikket, amelynek nem számít az igazságtartalma, de jót lehet vitatkozni róla az egyik közösségi oldalon! Még az egyik kereskedelmi rádiót is megkeresték - élő riport volt velem - tovább színesítve a kiforgatás palettáját! Sem az újságcikkben, sem a rádióriportban nem lett megemlítve, hogy mit is nyer Dömsöd ezzel a beruházással, hogy ezután európai normával mért vizet ihatunk. Ez nem volt érdekes! Érdekes volt viszont az, hogy hogyan lehet dolgokat elferdíteni és abból szenzációt kreálni!
Hogy mi volt ennek a célja? Magam is csak tippelgetek ez ügyben. Lehet célja az én lejáratásom, de lehet célja pusztán a megszokott ..ar keverés is! Úgy gondolom mindkettő közrejátszott! Magammal kapcsolatban az ügyről azt tudom mondani, hogy minden lehető dolgot megtettem, amit egy polgármester megtehet ebben a szituációban! Az, hogy ezt nem biztos, hogy a legjobb módon kommunikáltam, az egy dolog! Akik ismernek, azok tudják, hogy soha nem az én személyem volt a fontos, hanem az ügy! Én mindig azt vallottam és vallom most is, hogy aki közszereplést vállal, annak fel kell készülnie az igazságtalan támadásra is, azt tudnia kell kezelni! Azt is tudom, hogy nem mindenkinek én vagyok a kedvenc polgármestere, hiszen a nem rég múlt választáson csak a választók 57 százaléka szavazott rám. Nincs is ezzel baj, de van egy határ! Van egy határ, amelyet átlépni nem engedek! Túl a személyes becsületsértésen, a polgármesteri tisztség becsülete követeli meg, hogy jó néhány sértést, elferdítést, hazugságot, mocskolást kikérjek magamnak!
No, de nézzünk tényeket!
Kanyarodjunk vissza egészen október 10-ig. Ezen a napon, késő délután hívott fel a megyei tisztifőorvos, és tájékoztatott a fertőzésről. Ezek szerint a szeptember végi konyhai fertőzés nem lokális volt, hanem tovább terjedt. Az esti órákban megkaptam a határozatot, és a négyoldalas határozatból kivonatoltam azt, amire utasítást kaptam. Ezt azonnal feltettem a honlapunkra, és másnap ez a szöveg került a plakátokra és a szórólapokra! Nem szeretek mutogatni másokra, de nem a saját kútfejemből vettem a szöveget. Utasítást hajtottam végre!!! Egyébként a coli fertőzés nem volt olyan mérvű, hogy az ÁNTSZ azonnali, teljes betiltást kezdeményezett volna. Ennek mértékéről onnan van információm, hogy amikor megkérdeztem, hogy mi van akkor, ha a forralási javaslat ellenére valaki anélkül iszik a vízből, azt a választ kaptam, hogy nem történik semmi! A későbbi lajtos kocsis vízszolgáltatás elrendelése is azért történt, hogy a szolgáltató csipkedje magát a fertőzés kiküszöbölésében! December 15.- én az ÁNTSZ feloldotta a forralási javaslatot, és azóta nincs fertőzés a vízben. Az ismereteim alapján bátran állítom, hogy a hét hónap alatt nem lehetett a víztől semmiféle hasmenéses megbetegedést kapni! Volt járvány Dömsödön - utána jártam - de ennek vírusos eredete volt! Tehát, még egyszer hangsúlyozom, nem lehet a víztől hasmenéses fertőzése senkinek sem, hiába állítják ezt néhányan most is! És ez a tény egészen addig így van, amíg bármelyik székletmintából nem mutatható ki a fertőzés!
A víz klórozásáról. A fertőzés megjelenésekor az ÁNTSZ rendelte el a fokozott mennyiség adagolását. Ez jól- rosszul sikerült is. Mivel manuális adagolás folyt, ezért előfordulhatott egyes helyeken a nagyobb dózis jelenléte. Erre bizonyítékom nincs, ez csak az én véleményem, illetve a szaglásomé, mert fürdés közben néha én is éreztem! Hetek óta az informatikai rendszer adagolja a klór mennyiségét, emberi beavatkozás nélkül, így a víz túlklórozása nem fordulhat elő. Véleményem szerint (azért mondom ezt, mert bizonyítékom nincs rá) a tavaszi klórproblémákat a kivitelezés szakszerűtlensége okozta. Bizonyíték hiányában erről többet írni nem tudok, mert nincsen olyan vizsgálat, amely ezt az állításomat utólag alátámaszthatná. Most beérem annyival, hogy a jövőben nem fordulhat elő hasonló eset. Az autómban állandóan ott van egy üres flakon, mert ha valaki jelezné a túlzott klórszagot azonnal én fogok mintát venni, bevizsgálásra! Volt, aki azt kifogásolta, hogy most kevés a klór mennyisége és ezért megnőtt a fertőzés veszélye. Megnyugtatok mindenkit ( bár én szerettem volna nullára leszorítani, de a kezelő szervezet nem engedte ), hogy a mennyiség elég a fertőzés elkerülésére!
A klór okozta bőrproblémákról. Ezt csak laikusként mondom, hogy szerintem ez a mennyiség nem okozhat bőrproblémát, de azt mindjárt hozzá is teszem, hogy az érzékenyebb bőrűeknél azért nem zárnám ki ezt a lehetőséget. Már most biztatok mindenkit, hogy amennyiben van erre vonatkozó orvosi papírja, akkor mindent tegyen meg a kártérítésért! Két hete senkinek nem lehet ilyen panasza!!!
A zavaros, sárga vízről. Ez ezután is elő fog fordulni – lokálisan, rövid időre - ahol az élőre kötés, a mosás folyik. Május végéig ennek készen kell lennie.
A féreg okozta betegségről. Én egyről tudok, de nem biztos, hogy pontos az információm. A féreg lárvája földdel érintkező vízben tenyészik. Bármilyen vízben és elkapható, akár a fúrt kutak vizétől is, vagy szennyezett tárgyról, kézről. Szinte kizártnak tartom, hogy az ivóvizünkben ennyi vizsgálat után ilyen szennyezés legyen! Ha ennek kicsi esélye is lenne, akkor gondolom már régen értesítettek volna a megfelelő szervek az intézkedési kötelezettségemről! Bármi az eredete, számomra az lenne a megnyugtató, ha kiderülne! Így csak rémhírterjesztés!
A feljelentésről. Amikor láttam, hogy a szolgáltató nem képes megtalálni a fertőzés okát, akkor tettem feljelentést ismeretlen tettes ellen. Ráckevéről áttették az ügyet a Pest Megyei Kapitányságra, hogy ott vannak megfelelő szakértők. Legnagyobb meglepetésemre, néhány hét után lezárták az ügyet, a fertőzés eredetének megállapítása nélkül! Mivel addigra megszűnt a fertőzés, így semmi értelme nem volt újabb feljelentést tenni, hiszen tárgya sem volt a feljelentésnek. Lehet, csak én gondolom úgy, hogy mivel nem volt betege a fertőzésnek, nem igazán tartották kardinálisnak a problémánkat. De ez csak az én véleményem!
A kártérítésről, a kompenzációról. A karácsony előtti időszak fertőzöttsége tény, ezt nem hinném, hogy a szolgáltató is cáfolná! A víz forralása, az esetleges ásványvíz beszerzés mind olyan plusz költség, amely miatt kompenzáció jár a fogyasztóknak! Ennek a mértékére én is kíváncsi vagyok! Nem nagyon tetszik nekem sem, hogy ez még nem történt meg, de sokáig nem halogathatja a DAKÖV, mert ha jól tudom, július elsejétől egységes rendszer lesz az országban. Az utóbbi hónapok sárga, zavaros vize az más. Számomra úgy tűnik, hogy a beruházás elkerülhetetlen része. Rövid idő alatt ez megszűnik, néhány tíz liter kiengedésével ismét normális a víz. Úgy gondolom, hogy ennek kompenzálása nem szükségszerű, mert ennyi terhet minden dömsödi polgárnak viselnie kell. Mivel ez a probléma mindig máshol merül fel, ezért egy-egy családra még a százforintos költség nagyság sem jut.
Ennyi lett volna, amit az ismét fellángolt vízproblémával kapcsolatban szerettem volna írni. Lehetne még részletezni az újságcikk valótlanságait, csúsztatásait. Kezdve a címben szereplő fekália és E coli bacilus összekeverését, a fertőzés szándékos eltitkolásának állítását, de nem teszem. Nagyon hasznos lett volna ez a cikk néhány hónappal ezelőtt! Az újságíró csak a szenzációt keresi ezekben az ügyekben, de az itt élőktől kivétel nélkül – nagyon sok embertől meg is kapom – ha nem is támogatást, de valótlanságot, tények elferdítését nem várok!!!
Még annyit, hogy a nyilvánosság nem jelenti azt, hogy bármely embert be lehet mocskolni igaztalanul, büntetlenül. Amennyiben ilyen történik, természetesen meg fogom tenni a megfelelő lépéseket! Üzenem azoknak, akik a mai napig nem tudják megemészteni a választás eredményét, hogy ha megszakadnak, akkor sem fogják elérni céljukat, és folyamatos támadásuk ellenére sem fogok lemondani polgármesteri tisztségemről, hanem ugyan olyan hittel, tisztességgel, alázattal fogom munkámat ellátni, mint eddig!
Bencze István
polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében