Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Tájékoztató

SAJTÓCIKK

Európai uniós finanszírozással rendeződik az ivóvíz szolgáltatás helyzete Dömsödön.

2014. március 01.

Dömsöd Nagyközség Önkormányzata 479.678 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert 2012 júliusában aláírásra került ivóvízminőség javítása tárgyú pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. Dömsöd lakosságának régóta várt és ígért közműfejlesztése az ivóvízhálózat rekonstrukciója és egy új víztorony építése valósul meg 2013-2014. év folyamán az 547.120 ezer Ft forint összköltségű beruházás eredményeként.

 

A KEOP-1.3.0/09-11-2012-0004. azonosító számú és „Ivóvízhálózat rekonstrukció és új víztorony építése az egészséges ivóvízért Dömsödön” tárgyú pályázatunkban szereplő beruházás 2014. március elejével ténylegesen is megkezdődik.
A kiviteli tervek elkészültek.

Tisztelt lakosság először a Tölgyfa utcában illetve a III. számú kútnál fog munkákat látni.

A 1333/T-K számú jogerős tervek tartalmazzák a Dömsöd, Tölgyfa utca vízellátását. Az utcában 580 fm vízvezeték kerül kiépítésre, amelyhez 58 db ingatlan vízbekötése is kapcsolódik. Várhatóan március elején kezdik meg a vízvezeték építést, majd a munkálatok befejezését követően az ingatlanok vízbekötését végzik el. Az utcában folyó munkálatokhoz az érintett tulajdonosok megértését és türelmét kérjük. A vízbekötések pontos helyének meghatározásához a tulajdonosokkal való egyeztetés szükséges, ehhez a tulajdonosok szíves közreműködését is kérjük.

A 1333/I-K számú kúttelep és nyersvíz vezeték tervek szintén jogerős vízjogi létesítési engedéllyel rendelkeznek. Március elején megkezdődik a III. sz. kút melléfúrásos felújítása, egy meglévő kút eltömedékelése, valamint a IV. sz. kút felújítása. Ezen tervdokumentáció tartalmaz egy nyersvízvezeték kiépítést is (1401 fm hosszan), amely a Bíró utcai vízmű telepen tervezett vízkezelő technológiához szükséges, célja a kutakból termelt vizek egyesítése.

Ezen munkálatok várhatóan 2014. április hónapban befejeződnek.

 

A 1333-VK-É számú jogerős tervek tartalmazzák a kezelőépület építési kiviteli dokumentációit. A 2350. helyrajzi számú 4841 m2 területen meglévő épület felújításra és átalakításra kerül. Ehhez csatlakozik egy új épületrész ahol korszerű gépészeti berendezések kerülnek beépítésre. A tervezett épület a meglévő vízkezelő gépház mögé kerül elhelyezésre. Az új vízkezelési technológia célul tűzi ki az ivóvíz vas, mangán, arzén, és ammónia mentesítését. Fontos szempont továbbá, hogy a vízkezelési technológia lehetővé teszi olyan beavatkozás megvalósítását, amely garantálja, hogy a kezelt víz az elosztó hálózatban is képes legyen megtartani minőségét, vízkémiai és mikrobiológiai szempontból egyaránt stabil legyen. Az ivóvíztisztító mű névleges kapacitása 1500 m3/d.

A fenti jogerős létesítési és építési engedéllyel rendelkező kiviteli tervek alapján március elején megkezdődnek a beruházási munkák az említett területeken.

A 1333/II-L.E számú Kossuth L.-Tassi út vízvezeték hálózat rekonstrukció és a 1333/III-L.E számú 1500 m3/d komplex ivóvízkezelő , 500 m3-es víztorony vízjogi létesítési tervei benyújtásra kerültek engedélyezése folyamatban van.
Az új víztorony a Vízmű Bíró utcai kibővített telephelyén fog megépülni két telek összevonásával kialakult 4841 m2 területen. Az új víztorony térfogata 500 m3 építménymagassága 34,7 m. Az előre gyártott Aqua-Seal rendszerű vasbeton elemekből szerelt építési technológiával kivitelezett 500 m3-es ivóvíztároló egy 30 méterre megemelt pódiumra kerül. A pódiumot egy köralaprajzú ROCKLA csövekből épülő torony támasztja alá. Valamennyi előre gyártott vasbeton elemet, a ROCLA csőelemeket, a pódium főtartó borda elemeket, a medence oldalfal elemeit valamint a födém elemeit az AGM-BETON ZRT. saját gyártelepén gyártja elő.

Ezen beruházási elemek esetében a kivitelezés várható időpontjáról tisztelt lakosságot folyamatosan tájékoztatjuk.

A beruházás valamennyi résztvevő teljes odafigyelése mellett is nyilvánvalóan a Tisztelt Lakosság megszokott életének zavarásával végezhető csak el, ezért kérjük fokozott türelmüket és megértésüket.

Bízunk abban, hogy az okozott kellemetlenségekért kárpótolja a lakosságot a szolgáltatások zavartalansága és az ivóvízminőség érezhető javulása.

Az önkormányzat a fejlesztés megvalósításáról folyamatosan tájékoztatja a település lakosságát és valamennyi érdeklődőt a megújult www.domsod.hu oldalon.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.

 

Dömsöd Polgármesteri Hivatal

Eredeti sajtócikk letöltése itt (PDF)

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében