Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Szúnyoginvázió

Szúnyoginvázió - Polgármester Blogja

Már nem is emlékszem, hogy mikor is írtam utoljára a blogomba, annyira régen volt. Most aztán két téma is arra inspirált, hogy megosszam az olvasókkal néhány gondolatomat!

Először is a szúnyoggyérítésről. Előre bocsátom, hogy nekem sem nagyon tetszik ez a gyérítés szó, de ha belegondolok, akkor ez a szó fejezi ki a leghűbben a szúnyogirtást, hiszen bármilyen hatékony is a beavatkozás, csak "gyéríti" a szúnyogok tömegeit, és nem számolja fel! Most pedig még erről sincs szó.

Talán mindenki tudja, hogy 17 település - Szigetszentmiklós vezetésével - együtt rendelte meg a szúnyoggyérítést. Így volt ez az elmúlt években is, és ha néha volt is egy kicsi hiányérzetünk, azért egy-egy beavatkozás után elviselhető volt a szabadtéri tartózkodás. Nem úgy az idén. A Katasztrófavédelem már kétszer rendelt el földi gyérítést, nem sok eredménnyel! Az önkormányzatok által megrendelt, június eleji napokban megtörtént gyérítés is enyhén szólva, nem érte el célját. Azt tudni kell, hogy 100 ha légi és 200 ha földi gyérítést rendeltem Dömsöd térségében. Az én érzékelésem szerint ennek töredékét kaptuk. Reklamációmra kaptam egy térképet, amelyen a repülő, illetve a földi jármű útvonala volt bejelölve, azzal a kitétellel, hogy az általunk megrendelt terület gyérítve lett.

Vettem a fáradságot és végig mértem az térképen a jelzett területet, és arra a megállapításra jutottam, hogy az összesen 300 hektáros helyszín helyett a 200 hektárt is nehezen éri el a gyérítés. Az újabb reklamációmra azt a választ kaptam, hogy teljesítették a megrendelt terület gyérítését, sőt 10 százalékkal még többet is teljesítettek. Nemcsak nálunk van ez a probléma, ezért aztán hétfőn reggel Szigetszentmiklóson lesz egy gyérítéssel kapcsolatos megbeszélés, amely után talán többet tudok mondani a nyár hátralévő részében várható gyérítésekről. Még annyit, hogy a mai információm szerint a jövő hét közepén lesz biológiai gyérítés és földi, illetve légi gyérítés is!

A másik téma az Apajra vezető út katasztrofális állapota. Soha nem gondoltam azt, hogy egy buszközlekedéssel terhelt közút július elején valamikor így fog kinézni. Már többször jeleztük az út használhatatlan állapotát a Magyar Közút területi igazgatóságának, amelyek után eddig csak ígéreteket kaptunk. A legutóbbi levelemre július első hetében történő kátyúzást jelöltek meg, ebből nem lett semmi! A mai érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy talán a jövő héten! Még annyit, hogy hetekkel ezelőtt felajánlottam a Közútnak, hogy kérünk finn aszfaltot, és mi elvégezzük a kátyúzást, de csak meleg aszfaltot tudtak adni, amelyet mi nem tudunk bedolgozni, így tovább várunk.

Hááát, itt tartunk! Bármit is megtudok a két témában, jelentkezem!

Bencze István

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében