Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Háziorvosok védelme érdekében elrendelt központi intézkedések

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (a továbbiakban: NNK) kiadta és a járványügyi helyzet változásának függvényében rendszeresen aktualizálja az új koronavírus okozta fertőzések (COVID-19), illetve azok gyanúja esetén követendő eljárásrendet. A háziorvosi ellátást biztosító orvosok (háziorvosok, házi gyermekorvosok) és a praxisban velük együttműködő egészségügyi szakdolgozók egészségének védelme érdekében az NNK tájékoztatása szerint törekedni kell az orvos-beteg találkozások számának minimalizálására és a szakma szabályainak figyelembevétele mellett a távkonzultáció előtérbe helyezésére.

A fentiek érdekében Országos Tisztifőorvos Asszony – az EMMI IV/2397/2020/EAT levelében foglaltak alapján – az alábbi intézkedések végrehajtását rendelte el.

1. A 65. életévüket betöltött orvosok és szakdolgozók lehetőség szerint ne találkozzanak beteggel személyesen 2020. március 16-át követően. Ugyanez vonatkozik azon 65 évnél fiatalabb alapellátási dolgozókra, akik olyan súlyos, krónikus betegséggel élnek, mely az esetleges COVID-19 vírusfertőzés esetén jelentősen rontaná az életkilátásaikat (pl.: szív- és érrendszeri megbetegedés, immunszupprimált állapot, cukorbetegség).

2. A személyes betegellátás alól felmentett orvosok és szakdolgozók rendelkezésre állását biztosítani kell a távkonzultációk lebonyolításának céljából. Távkonzultáció jelen esetben telefonon vagy elektronikus csatornákon keresztül történő anamnézis-felvételt, edukációt és esetlegesen e-recept írást jelent.

3. Az alapellátó praxisok dolgozói gondoskodjanak arról, hogy légúti fertőzésre utaló tüneteket (láz, köhögés, torokfájás és nehézlégzés) mutató beteg lehetőség szerint ne keresse fel személyesen a háziorvosi rendelőt. A lehető legtöbb beteget távkonzultáció (telefon, e-mail, facebook) keretein belül lássák el. Szükség esetén a légúti tünetet mutató beteg vizsgálata kizárólag megfelelően elkülönített módon történjen.

4. Amennyiben a páciens légúti tünetekkel (láz, köhögés, torokfájás), de nehézlégzés nélkül a rendelőhöz érkezik, akkor az alapellátó praxis személyzete jogosult a pácienst arra utasítani, hogy térjen vissza otthonába és az ellátást távkonzultáció keretein belül folytassák. Az ellátás tehát nem tagadható meg, hanem távkonzultáció keretén belül folytatható. Ugyanez a helyzet minden olyan páciens esetében, akiknek személyes vizsgálata nem tűnik feltétlenül indokoltnak.

5. Szakorvosi konzíliumot csak halaszthatatlan, akut esetben kérjenek a háziorvosok. Amennyiben szakorvosi konzíliumot kérnek, minden esetben fontolják meg a telefonos konzultáció lehetőségét.

6. Akut légúti tünetekkel rendelkező pácienst otthonában vizsgálni tilos. Ha nincs a páciensnek nehézlégzése, akkor telefonos távkonzultáció történjen. Ha a páciensnek nehézlégzése van, akkor az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni.

7. Az otthonukat elhagyni képtelen páciensek otthoni gondozása is elsősorban távkonzultáció keretén belül történjen. Amennyiben orvosi vizsgálat szükséges, úgy hozzájuk olyan orvos nem mehet ki, aki akut betegekkel találkozik, hanem önkéntes orvosok vagy szakdolgozók lássák el őket, vagy súlyosabb esetben hívják fel a háziorvosi ügyeletet vagy az Országos Mentőszolgálatot.