Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - ápr.27.

Kedves Lakótársaim! 

Újabb hét kezdődött meg a koronavírus járvány elleni védekezés időszakában. Lazításra egyenlőre nincs okunk, ezért aztán kérek mindenkit, hogy továbbra is tartsák be a Kormány által hozott, a veszélyhelyzetre vonatkozó rendelkezéseket! Bár a ma éjszaka, nulla órától hatályát vesztette a szájmaszk kötelező viselésére vonatkozó saját rendeletünk, azért ajánlom, hogy a közterületeken ezután is szíveskedjenek azt viselni, saját maguk és embertársaik védelmében!

Az elmúlt hétvégén komoly indulatokat váltott ki a szigorító rendelet, elsősorban a különböző közösségi oldalakon. Ma úgy tűnik, hogy a hosszú hétvégén ismét felhatalmazást kapnak a polgármesterek arra, hogy a településükön estleg szigorítsanak a már megszokott, a hétköznapokra vonatkozó központi rendelkezésen. Most azt gondolom, hogy ez lesz az utolsó hétvége, amikor településeink lakóinak védelmében a helyi védelemnek megfelelő intézkedéseket hozhatunk! 

Ezért is figyelem fokozott érdeklődéssel az e heti kormánydöntéseket, amelyek előrevetíthetik a közeljövő intézkedéseit! Valahol arról is olvastam, hogy a közeli napokban mintegy harmincezer “soronkivüli” tesztet fognak elvégezni, amelyek eredményének tükrében lehet továbbtervezni a védekezés mikéntjét, esetleges enyhítését. 

Menet közben, napvilágra került az a videó, amelyben a járvány elleni védekezésben szerepet vállaló kutatók online konferenciáját mutatták be, amelyet az Innovációs Minisztérium szervezett. Érdeklődéssel néztem meg a több, mint kétórás anyagot, amely csak megerősített bennem jó néhány gondolatot. Többek között az is szóbakerült, hogy az egészségügyet a legrosszabb variációra kell felkészíteni. Hogy mit is jelent ez a legrosszabb variáció, most nem ecsetelem, mert ez az “égszakadás” féle variáció szinte biztos, hogy nem fog bekövetkezni! Nagyon érdekes volt az a betétrész, amikor az előadó a “reprodukciós rátával” foglalkozott. Ez a fogalom azt jelenti, hogy egy fertőzött ember hány másik embert fertőz meg a környezetében. Ez a szám Magyarországon jelenleg egy kicsivel 1 egész alatt van. A hozzáértők szerint 1,2-ig kezelhető a járvány, 1,3 felett viszont már hatalmas erőfeszítéseket igényelne a normális mederben tartása! Éppen ezért a konferencián egy matemetikus azt mondta, hogy nagyon kell vigyázni a korlátozások enyhítésével, mert a reprodukciós ráta előbb említett emelkedésével, egy-két hónap alatt akkora betegszám lenne, amelyet nem tudnának megfelelően ellátni, elsősorban a technikai feltételek hiánya miatt! Számomra érdekes információ volt, hogy a mobilszolgáltatók anonim adatszolgáltatásával kimutatták, hogy az emberek komolyan veszik a járványt, hiszen nagyban lecsökkent a helyváltoztatások száma! Így legyen ez a későbbiekben is! Az is elhangzott, hogy a járvány kezelése maximálisan kontroll alatt van! A további kézben tartásához ugyanilyen kemény korlátozások kellenének, de azt is figyelembe kell venni, hogy ennek vannak bőven negatív következményei is! És nem is a “nyájimmunitás” kialakulásának hiányára gondoltak, hanem a gazdasági következményekre, és az emberek tűrőképességének határára! Az epidemiológus előadó gondolata mindnyájunknak megfontolandó: “A vírus után kell loholni, mindig a nyomában kell lenni és meg kell szakítani a fertőzési láncot, ebben az emberek együttműködésére van szükség, mert csak így lehet visszatérni a valamennyire normális életbe.”

Az előző információk birtokában tényleg nagyon kíváncsi vagyok a további rendelkezésekre! Nem lepődnék meg például, ha országosan kötelező lenne a maszk viselése!

Az elkülönített számlára továbbra is érkeznek adományok, így a Pomonor Kft 100 000.- forintot, Kovács Zoltán 50 000.- forintot és Bleyer Kerstin Annelie 30 000.- forintot utalt át! Köszönöm szépen! 

18 óráig nem kaptam újabb határozatot, így az egy fertőzött személy mellett még hatan vannak karanténban!

Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra!

Bencze István

polgármester