Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - nov.13.

Dömsöd készülő Egészségügyi Központ (Hajós Kastély)

Kedves Dömsödi Polgárok!

Viszonylag hosszú idő után jelentkezem ismét, ráadásul egy terjedelmes írással. Nálamnál okosabb, a média világában jártas szakember mondta nekem, hogy ha azt akarod, hogy elolvassák az írásodat, akkor csak néhány mondatot írjál, mert az emberek nagy többsége nem fogja végigolvasni! Ettől az ajánlástól el kell, hogy térjek, mert biztos, hogy pár mondatban nem tudom elintézni a mai mondandómat! Csak remélni tudom, hogy nagyon sokan elolvassák azokat gondolatokat, amelyek most foglalkoztatnak, és amelyeket meg is osztok Önökkel!

No, de miről is van szó? A “változatosság kedvéért” a koronavírus járványról!

Országosan - az utóbbi másfél-két hónapban - rohamosan nőtt a fertőzöttek és az elhunytak száma. Bár a nagyvilág idevonatkozó híreit tényleg sok helyen olvashatjuk, azért a közvélemény és magam is kíváncsiak vagyunk arra, hogy vajon nálunk hogyan alakulnak a dolgok,  Dömsödön hogyan is állunk? Van e nálunk fertőzött? Hányan lehetnek karanténban? És egyáltalán, a statisztikai adatokra támaszkodva, milyen megelőző intézkedéseket hozzunk még meg, amely tovább szűkítheti a fertőzés lehetőségét? Az elmúlt hetekben nem tudtam válaszolni ezekre a kérdésekre, mert most már nem kapok információt az ÁNTSZ-től! Rögtön hozzáteszem, hogy ezt elfogadom és megértem, hiszen ugyanolyan létszám mellett, sokszorosára megnövekedett feladatokat csak úgy tudnak elvégezni, ha valamit elhagynak belőle! Az adatszolgáltatás is a járvány ijesztő  terjedésének áldozatává vált! Az operatív csoportunk több variációt is végiggondolt, és végül nekem hagyták meg a döntést, amely szerint ma délelőtt felkértem háziorvosainkat a közös gondolkodásra! A rendelési idejük után mind a négyen eljöttek hozzám, hogy megbeszéljük a jelenlegi helyzetet, és a következő hetek esetleges teendőit! Azt láttam a doktornőkön és a doktor úron, hogy örülnek a találkozónak és a közös eszmecserének! Remélem, hogy írásom olvasása végén Önök is így látják!

Egyik és talán legfontosabb közös megállapodásunk az volt, hogy minden kedden és pénteken telefonon felhívom a háziorvosokat, hogy elmondják számomra a körzetükben tudomásukra jutott aktív fertőzöttek számát. Ez soha nem lesz pontos, hiszen lehetnek olyan pozitív teszteredmények, amelyek nem jutnak orvosaink tudomására. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy fogunk kapni egy olyan esetszámot, amely vagy bizakodással tölt el, vagy pedig még fegyelmezettebb viselkedésre ösztönöz bennünket!

Nos, akkor hogy is állunk most? Jelentősen növekedik nálunk is a fertőzött személyek száma! Amikor megtudtam az adatokat, bizony meglepődtem, hiszen az általam legutóbb ismert számok a jelenlegihez képest elenyészőek! Tehát, a ma kapott információk szerint 14 aktív fertőzött személy él nálunk! Ezen felül a karanténosok száma közelíti a tizet. Szintén ide tartozik még, hogy jelen pillanatban 15 személy vírusteszt eredményét várják az orvosok! Ennyi az, ami hivatalos. Vajon hányan lehetnek olyanok, akiknél tünetmentesen lezajlik a fertőzés, és “csak” esetleg továbbadják a vírust az ismerőseiknek!?

Félelmetes, igaz? Gondolkodjunk erről közösen! Nem akarok pánikot kelteni senkiben sem, de nagyon vegyük komolyan azokat az intézkedéseket, amelyeket a veszélyhelyzet során a Kormány meghozott, és amelyet némileg mi is kiegészítettünk (piacra vonatkozóan)! Sőt! Legyen állandóan a szemünk előtt az az intelem, amelyet ma délelőtt mondott az egyik orvosunk, hogy úgy menjünk ki az utcára, hogy folyamatosan potenciális fertőzött ember jön velünk szembe! Ekkor jutott eszembe az, hogy ha megtehetném, akkor előírnám mindenki számára a közterületeken a kötelező maszkviselést! Mivel tízezer fő alatti település vagyunk, így még nem tehetem meg! Persze, ettől függetlenül gondolkodhatunk úgy, hogy előírás nélkül is eltakarjuk maszkkal szájunkat és orrunkat! Ezzel vigyázzunk magunkra és másokra is! Most már én ezt teszem, bárhova megyek is, csak az autóban veszem le!

Még egy nagyon fontos intelem orvosainktól! Üzletekben, közösségi helyeken kötelező a maszkhasználat, de még mindig sokan vannak olyanok, akik az orruk alatt tartják!!! Csak úgy van értelme, ha a maszk  tényleg takarja a leginkább fertőzési pontokat az arcunkon! Ne azért viseljük, mert kötelező, hanem azért, hogy megvédjen bennünket és embertársainkat a fertőzéstől! A maszkhasználattal kapcsolatban még egy dologra hívták fel a figyelmemet. A buszmegállók potenciális fertőzési pontok lehetnek! A buszra várva már tegyük fel a maszkot, és tartsuk meg a megfelelő oldaltávolságot!

Már csak egy gondolat a végére. Kérem azokat az esetlegesen “vírustagadó” dömsödi polgárokat, akik nem igazán tartják veszélyesnek a járványt, hogy ha magukra nem is, de ránk vigyázzanak Ők is! Aztán, ha idejük engedi, keressenek ismerőseik között egy, a koronavírusból meggyógyult beteget, aki mesélni tud az intenzív osztályon mellettük fekvő, lélegeztetőgépen lévő betegek kinlódásáról! És, ha ez nem elég, akkor gondolják végig, hogy miként élnék meg azt, hogy ha a családjukban egy idős ember - más betegségekkel is - megkapná a vírust, és ebben a küzdelemben alulmaradna? Az legyen a fejében mindenkinek, hogy a vírussal megfertőződött elhunytak egy jelentős része még éveket élhetett volna, fertőzés nélkül! A borzasztó az, hogy ott van a VOLNA!

Tényleg kicsit hosszúra sikerült az írásom! Közös érdekünk, hogy ezek a gondolatok ne a levegőbe szálljanak el, hanem a járvány alatt éljünk ezekkel együtt! Ha ez így lesz, akkor a most már rendszeresen közölt adatok előbb-utóbb, szép lassan elkopnak!

A szlogen nem változott: vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

Bencze István
polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében