Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

EGÉSZSÉGÜGYI SZŰRŐBUSZ DÖMSÖDÖN - 2022.okt.28.

EGÉSZSÉGÜGYI SZŰRŐBUSZ DÖMSÖDÖN - 2022.okt.28.

Kedves Dömsödi és Dabi Lakostársaim!

Kiváló ötlet nyomán, amelyet szeretnék megköszönni Gudmon Ildikónak, megkerestem a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK). Célom az volt, hogy két egészségügyi szűrőbuszt tudjunk Dömsödre hozni.

Sajnos sokan vannak, akik anyagi vagy egészségügyi állapotuk miatt nehezen tudnak hasonló szűrővizsgálatokra eljutni, miközben e vizsgálatok a prevenció során komoly jelentőséggel bírnak. Ezért tartom kiemelten fontosnak a most kialakított lehetőséget.

Polgármester úr és a Képviselő-testület is egyhangúan támogatták a kezdeményezést, továbbá a Település Karbantartási Csoport segítséget nyújt a technikai háttér biztosításában. Mindkettőt köszönöm!

Az NNK-val kialakított partneri kapcsolat nyomán szerződést kötöttünk, amely eredményeképpen 2022. október 28-án 10:00-17:00 óráig Dömsödön, a Dr. Székely Zsigmond Egészségügyi Központ parkolójában az alábbi szűrések lesznek elérhetők:

  • az arra jogosultaknak a vastagbélszűrési egységcsomag átadása (50-70 év közöttiek megkérdezése, igénylik-e. Ha igen, postán kapnak később önmintavételezéshez eszközöket. Tehát ez nem a helyszínen történik, ott csak előzetes felmérés lesz és tájékoztatás az igénybevételi jogosultság meglétéről);
  • az általános állapotfelmérés keretein belül: vércukor és koleszterin meghatározás, vérnyomásmérés, BMI kalkuláció, csontsűrűség mérés, PSA vizsgálat, testösszetétel analízis, EKG és boka-kar index vizsgálat, valamint egy az életmódra és családi anamnézisre, korábbi betegségekre kiterjedő rizikó kérdőív kitöltése;
  • szájüregi daganatszűrés, a szájhigiéné fokozását támogató edukáció;
  • életmódtanácsadás;
  • légzésfunkcióvizsgálat;
  • dohányzásleszokást támogató minimálintervenció.

Rendelési idejük után, várhatóan két háziorvosunk, Dr. Szőnyi Aliz és Dr. Wagner Viktor is részt vesznek a szűrésben, erősítve az NNK-val és a dömsödi lakosokkal a jó együttműködést.

Egészségünkért tett megelőző lépések érdekében szeretettel várjuk Önöket!

Tisztelettel:
Katona Krisztián
képviselő

A PROGRAM EREDETI FELHÍVÁSÁT MEGTEKINTHETI ITT