Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Tájékoztató a helyi járványügyi intézkedésekről

Tisztelt Dömsödi Lakótársak!
 
Bencze István polgármester úr ma délután megjelent írásához csatlakozva pár tényszerű információval próbálom segíteni a lakosság objektív tájékoztatását.
Helyben is megalakult az veszélyhelyzet idején folyamatosan működő operatív csoportunk, amelyik a rendelkezésre álló információk birtokában, a helyben megoldásra váró kérdésekben folyamatosan dolgozik a szükséges intézkedéseken. Hangsúlyozom, hogy munkánk folyamatos, és így tartjuk a kapcsolatot a népegészségügyi szervekkel, a rendőrséggel, és minden más a védekezésben szerepet játszó személlyel és szervezettel.
 
Mint tudjuk a héten a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, amely a rendkívüli jogrendek egyik típusa. A rendkívüli jogrend egy olyan állapota az országnak, amelyről sokan tanultunk, és mindig bíztunk abban, hogy a mi életünkben ezt a tudást nem kell használnunk. Ez utóbbi nem így lett, és mindannyiunk egészsége, élete, és a veszély elmúltát követő talpraállás érdekében szükséges, hogy a feladatainkat jól, pontosan és szigorúan hajtsuk végre.
 
Jelenleg a törvényi rendelkezések alapján bizonyos korlátokkal, de a polgármesterek gyakorolják a képviselő-testület és ezáltal a bizottságok hatásköreit is. Ez nem egy lehetőség, hanem egy órási felelősség, amivel kérjük, hogy jelenleg mindenki bizalommal kezelje. Hogy ezt biztosítsuk gondoskodni fogunk arról, hogy a megfelelő tájékoztatások útján mindenről beszámoljunk a lakosságnak, a testületi tagoknak egyaránt. Reggel óta előkészítése zajlik annak az online rendszernek, amivel a testületi tagok tájékoztatása, véleményük meghallgatása, és az online tanácskozások biztosíthatóak lesznek. ezen felül mérlegeljük, hogy egy adott döntést feltétlenül szükséges-e ezen idő alatt meghozni, és mi az, amit elhalaszthatunk a veszélyhelyzet megszűnését követő időkre.
Még nem jelent meg az a jogszabály, ami várhatóan több döntési jogot ad az önkormányzatoknak a saját korlátozásaik bevezetésére, de már a sajtóból mi is értesültünk róla. a munka ezzel is folyamatos, és azt kell elérnünk, hogy a maximális biztonságot hogyan garantáljuk. Bár törekednünk kell az egyéni érdeksérelmek minimalizálására, de ez ebben az időszakban nem az elsődleges feltétel lesz.
 
Az önkormányzat folyamatosan vizsgálja, hogy a bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban milyen további helyi segítségre és intézkedésre lesz szükség, és ezekről gondoskodni fogunk.
Ki kell térni arra is, hogy mi az amivel most szembe kell néznünk. A most terjedő betegség nem hasonlít azokra, amikkel eddig találkoztunk. Itt most nincs ellenszer, amit ha megkapunk meggyógyulunk. Jelenleg a kórt a szervezetünknek kell leküzdenie, és ehhez az egészségügy nélkülözhetetlen segítséget tud adni, és sokaknak enélkül a segítség nélkül nem sok esélye lesz a felépülésre. Emiatt a gyenge immunrendszerű személyekre nézve életveszélyes. Nagyon fontos, hogy mindenki az előírt módszertanok és ajánlások szerint járjon el mind a mindennapi élete területén, mind az esetleg jelentkező tünetek esetén. Időt kell nyernünk, és ehhez az kell, hogy a fertőzések esélyét a legszigorúbban csökkentsük.
 
Az összetartás ereje, és a szigorú betartása az intézkedéseknek ezért is fontos, mert akaratlanul is halálra ítélhetünk mást egy átadott fertőzéssel.
 
Fontos, hogy a pánikot el kell kerülni az élelmiszerek és minden egyéb ellátás folyamatos lesz. A tömeges felvásárlást kerüljék el. Így nem jelentkezhetnek ellátási nehézségek, és nem kell összezsúfolódniuk nagy tömegben, ami szintén csökkenti a fertőzés veszélyét.
 
Kérjük, hogy mindenki kezelje a helyzetet komolyan, és mind maga, mind a családja, mind a többi ember iránti feltétlen felelősséggel.
 
Végezetül, de nem utolsó sorban én is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki ebben a példa nélküli helyzetben a közösség segítségére sietett eddig is!
 
Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk magunkra!
 
dr. Bencze Zoltán jegyző

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében