Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Véghajrában

Kedves Lakótársaim!

A vízminőség-javító beruházásunk tényleg a véghajrába érkezett. Már csak néhány hét, és átadásra- átvételre kerül az az Európai Unió által támogatott projekt keretében megvalósított rendszer. Az a rendszer, amely legkevesebb a következő száz évben a dömsödi embereknek egészséges ivóvizet fog szolgáltatni! Hiszem, hogy ez így lesz, még akkor is, ha egy olyan időszakban írom ezeket a sorokat, amikor rengeteg a panasz a víz minőségére! Nekünk egy jó ízű, viszonylag kevés káros anyagot tartalmazó vizünk volt, amely a magyar szabványoknak megfelelt, de az uniós előírásoknak nem. Így aztán az országunk több száz településéhez hasonlóan, mi is egy kötelezően sikeres pályázat kedvezményezettjei lettünk. Tudom, most sokan azt mondják, hogy bár soha ne kezdtük volna el a vizes beruházást. Ez nem így van! Ránk is vonatkoznak jogszabályok, és a pillanatnyi érdekünkön túl kell látnunk, és nagyon sokszor van, hogy a jövőnek dolgozunk! Ez a beruházás ilyen!

Az utóbbi napokban nagyon sok panasz érkezik hozzám is a víz szagáról, a víz ízéről! Szinte kivétel nélkül a túlzott klórmennyiséget vélelmezik! Így voltam ezzel én is, oly annyira, hogy szombaton magam mentem be a vízműbe, hogy a vízmű egyik dolgozójával együtt nullára csökkentsük az adagolt klór mennyiségét! Legnagyobb döbbenetemre, napok múlva sem változott a víz íze és szaga! Azt el kell mesélnem, hogy egészen a múlt hét végéig, délelőttönként négy-öt pohár vizet megittam. Ezen a héten jó, ha egyet! Ott van az asztalomon, klórszerű szagát, keserű ízét érzem! Egészen a mai napig én is megvoltam győződve, hogy túl sok klór jut a rendszerbe! Ma már arra vetemedtem, hogy bejelentés nélkül elmentem a vízműbe, és arra "utasítottam" az új rendszert kezelő cég munkatársát, hogy minden, a vízre vonatkozó adatot mutasson meg! Nekem is meglepetés volt, hogy klór elenyésző mennyiségben volt a rendszerben. Még mindig nem nagyon hittem a saját szememnek, ezért kértem, hogy ha délután vízmintát vesznek, akkor szóljanak nekem, mert beszélni akarok a mintát vevő munkatárssal. Így is történt, a dabi óvodában vettek vízmintát. Az akkreditált labor munkatársát megkértem, hogy a magammal hozott három mintában mérje meg a klór mennyiségét. A három mintából egyben nem lehetett kimutatni a klór jelenlétét, míg a másik kettőben nulla és 0,1mg/liter közötti volt. Ezt a mennyiséget érzékszerveinkkel nem érezzük!

Tehát nem a klór teszi rossz ízűvé a vizünket! Kézenfekvő a kérdés, akkor mi? Talán ma erre is megkaptam a választ! Délelőtt Apajon voltam egy értekezleten, ahol rajtam kívül másik kilenc polgármester is jelen volt. Kérdeztem azokat a kollégáimat, akik már túl vannak a vízminőség javító beruházásaikon, hogy észleltek e hasonló minőségbeli problémákat? Egytől egyig azt a választ kaptam, hogy ugyan ez a probléma náluk is jelentkezett, és a birtokba vétel után van, ahol egy hónapig, de volt, ahol három hónapig is eltartott ez az időszak. Nekik azzal magyarázták a hozzáértők, hogy még "nyers" a víz, és be kell neki "állnia"! Reménykedem, hogy nálunk is így lesz! Ha nem, a továbblépésre már meg van a tervem, de ennyire ne is menjünk előre!

Még annyit, hogy a DAKÖV-nél bemutatkozott az új számlázási rendszer, elég furcsa módon! Finom vagyok, ha azt mondom, hogy rengeteg pontatlansággal! Aki ilyet észlel a számlájában, kérem jelezze a leolvasónál, vagy a ráckevei irodában. Vártam én is a kompenzációt, hiszen az első új számlára kaptam ígéretet! Nem lett belőle semmi! A legfrissebb "úri becsület szó" az a következő havi számla! Már most jelzem, nincsen további haladék!!!!!

Bencze István
polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében